Продължава записването за Националния експертен семинар по обществени поръчки (гр. Банско, 27 февруари – 1 март, 2019 г.
Актуално

На границата на закона: Защитната ограда между България и Турция ще продължи да се строи без обществена поръчка решиха депутатите с промяна в ЗОП

С окончателното приемане на ad hoc промени в ЗОП, Народното събрание реши да бъдат построени още 82 километра ограда по българо-турската граница без за това да е необходимо възлагането на обществена поръчка. Като мотиви за специалното изключение бяха посочени необходимостта защитното съоръжение да бъде изградено в кратки срокове заради осигуряването на националната сигурност и намаляване на миграционния натиск към страната и целия Европейски съюз.

Без да се проведе същински дебат в пленарна зала, всички парламентарни групи без ДПС подкрепиха законопроекта. Част от депутатите от движението бяха против предложението, а други гласуваха “въздържал се”.

Както предават информационните агенции, предложението за изменение в законодателството по обществени поръчки бе направено от ГЕРБ и внесено за спешно гласуване след изрично настояване на премиера Бойко Борисов. Според представените от него изчисления, доизграждането ще струва на данъкоплатеца около 90 млн. лева. За сравнение, първите 33 километра, бяха построени по инициатива на предходното правителство при цена около 2,5 млн. на 10 километра. В тази връзка, припомняме, че преди няколко месеца от ГЕРБ сезираха прокуратурата за нередности по строителството на първата отсечка от оградата и обявиха, че притесненията им са свързани с липсата на конкурс за изпълнителите. Досега държавното обвинение не е съобщило публично резултатите от евентуалната си проверка.

“Всеки ден забавяне по изграждане на съоръжението носи допълнително натоварване”, каза бившият военен министър и сега депутат от “БСП – лява България” Ангел Найденов. Въпреки това, представителят на социалистите поиска сериозен контрол на средствата и прозрачност при избора на фирмите изпълнителки. В подкрепа на предложението се изказа и председателят на комисията по отбрана в Народното събрание и депутат от АБВ ген. Михо Михов, който посочи, че проблемът с миграционния натиск е системен за България. Според него изграждането на защитното съоръжение е послание към Близкия и Средния Изток и Африка, че България вече не е разграден двор. Той предложи в дейностите по изграждане да бъдат включени и областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково, за да се осигури прозрачност. Първата отсечка бе построена от Министерството на отбраната, но сега ведомството категорично отказва да се ангажира с проекта.

С тези промени в Закона за обществените поръчки се затвърждава тенденцията за конкретни казуси от практиката да се предвиждат специални изключения, за които е спорно дали не противоречат на изискванията на европейските директиви, вместо за тези случаи да се обмисли прилагането на вече действащите текстове на акта.

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си