Актуално

Първите случаи на спорни корекции вече са подадени до Методическия съвет към МС, очаква се да бъдат разгледани до края на март

Осем корекции на общини по европоректи, изпълнявани по оперативна програма “Околна среда”, са внесени за разглеждане в Методическия съвет към вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, съобщава mediapool.bg. Както вече стана известно, съветът ще е вид арбитраж в споровете между местните власти и управляващите органи на европрограмите. Шест от спорните финансови корекции са по проектите в сектор “Води” на общините Козлодуй – една от 25%, Стамболийски – три от по 5% и една от 10%,, Приморско – две от по 25%, Панагюрище – две от по 5%, Сопот – една от 25% и Казанлък – една от 25%. Другите две оспорвани финансови корекции са в сектор “Отпадъци”. Едната е на община Панагюрище от 5%, а другата на Никопол – от 10%. Всичките наложени корекции са за нарушения при обществените поръчки в периода от 2008 до 2013 г. Очаква се те да бъдат разгледани до края на март, каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос на депутата от ДПС Джевдет Чакъров. Методическият съвет няма правомощия да отмени наложените финансови корекции. Той ще ги разгледа, ще индивидуализира вината и ще даде препоръки на управляващия орган на съответната оперативна програма, в чиито компетенции е да прецени дали да отмени корекцията, да я намали или да остане същата, обясни Дончев процедурата.

От информационния сайт напомнят, че създаденият в края на миналата година Методически съвет беше представян като арбитър, който ще има последната дума за размера на наложените финансови корекции. Според колегите от електронната медия, сега на практика се оказва, че той ще бъде поредното административно звено, което ще дава съвети и на практика няма да ускори процеса, а дори ще го забави, заради допълнителната бюрокрация. Те цитират думите на Томислав Дончев, че Методическият съвет няма да изземе функциите на управляващия орган на съответната оперативна програма и на съда, но трябва да индивидуализира вината. Вицепремиерът посочва, че в някои случаи възложителят допуска грешка – волна или неволна, при възлагането и трябва да плати, в други случаи е виновен законодателят. В много от случаите изпълнителят е избран не от възложителя, а от Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд и трудно може да се индивидуализира вината, отбелязва Дончев. Според него при такива случаи санкцията трябва да бъде за сметка на държавния бюджет. Той допълва, че голямата цел на Методическия съвет е да прецени каква част от щетата трябва да заплати съответния участник в системата, и когато има замесени държавни органи, вината трябва да бъде споделена. В случаите на несинхронизирано законодателство корекцията би следвало да остане за сметка на държавния бюджет, подчертава министърът, оглавяващ системата за управление на средствата от фондовете на ЕС.

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си