Заповядайте на някое от следващите ни обучения за изграждане на компетентности за електронно възлагане чрез платформата ЦАИС ЕОП, които ще се проведат на 11-13 март в Старосел, 20 март (специално за участници) и 9-10 април в София!
Новини

Министър Лукарски обеща нов ЗОП през втората половина на годината, междуведомствена група към вицепремиера Дончев работи над проекта

„Законът за обществените поръчки е може би най-често променяният и това създава усещане за нестабилност. Надявам се да сме готови с изцяло нов закон през втората половина на 2015 г., който да не бъде променян повече“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с представители на Австрийския бизнес кръг в България, които поставиха въпроси, свързани с недостатъците на сега действащия закон. „Вече е сформирана междуведомствена група под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев и се работи по изготвянето на проекта на закона. „Отворени сме за конструктивни предложения от ваша страна, така че новият закон да е наистина устойчив“, допълни министър Лукарски. Той подчерта, че въвеждането на електронни поръчки е сред основните приоритети на Министерство на икономиката и е една от мерките, които ще доведат до преодоляване на корупцията и значително повишаване доверието на чуждестранните компании в България.

Съобщението за предстоящото мащабно прекрояване на правилата за възлагане, разпространено от информационните агенции, не е новина за експертната общност и всички запознати със случващото се в системата. С промените, които са отдавна очаквани, се предвижда да въведем в националното законодателство изискванията на приетите през 2014 г. нови директиви, регулиращи материята на ниво ЕС. Това е отразено и в плана за изпълнение на Националната стратегия за развитие на сектора обществени поръчки в България за периода 2014-2020 г. Напомняме, че съгласно въпросния план проектозаконът трябваше да е изготвен, подложен на обществено обсъждане и междуведомствено съгласуване, одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание до утре, 1 март 2015 г. Макар от думите на министър Лукарски да става ясно, че изоставаме от предвидения график, все още са налице всички предпоставки да прекъснем неприятната традиция за сериозни закъснения при въвеждането на общностните актове в областта на обществените поръчки. Срокът за транспониране, предвиден в самите директиви, е 18 април 2016 г.

Освен като пряка последица от ангажиментите на страната по въвеждане на новите директиви, анонсираните промени идват и в отговор на високите обществени очаквания за подобряване на регламентацията на възлагането на поръчки в страната. Както става ясно и от информацията за срещата с представителите на австрийския бизнес, честите изменения на сега действащия закон и сериозните слабости, които откриват в него всички заинтересовани страни, обуславят значимия интерес към новия нормативен акт. Наред с това, наличието на ясна и работеща правна рамка в тази ключова област от обществените отношения се явява и критичен фактор за оптималното усвояване на средствата от фондовете на ЕС. Дали всички тези очаквания за нови по-високи стандарти за законосъобразност и ефективност при възлагането ще се оправдаят, ще стане ясно още при представянето на проекта. Очаква се то да стане факт до няколко седмици и да постави началото на общественото обсъждане на предложените нормативни текстове.

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си