Минали броеве

Брой 3, 2015 г.

Уважаеми читатели,

Въпреки високите очаквания за запазване на динамиката в събитиен план, или може би именно поради тези очаквания и свързаната с тях по-голяма предвидимост на случващото се, отминаващите седмици предложиха най-вече рутинни действия и промени в системата по обществени поръчки и публичния сектор като цяло. В този контекст, определено като добра новина можем да определим конкретните проявления на заявената от правителството управленска воля за излизане на трудната ситуация при управлението на средствата от фондовете на ЕС, постигане на максимално възможни нива на усвояемост за изтичащия програмен период и ускорено полагане на институционалните, нормативни и финансови основи на новия период. Безспорни примери в това отношение са както позитивните сигнали от Брюксел и одобрението на много от новите оперативни програми, така и размразяването на средствата по ключови програми от предходния период.

На фона на представената по-горе подчертано работна атмосфера обаче не бива да забравяме, че протичат никак не маловажни процеси, които ще зададат очертанията на бъдещото развитие на системата през идващите години. Тук разбира се визираме работата по дългоочаквания нов Закон за обществените поръчки, който фокусира очакванията на обществото за разрешаване на редица станали пословични проблеми на възлагането.

Имено поради факта, че по всеобщи очаквания, а и съобразно разписаното в стратегията за развитие на сектора, съвсем скоро ще можем да се запознаем с конкретните резултати от протичащия законодателен процес, ние от екипа на списание ЗОП+ решихме, че е дошъл моментът да поставим началото на серия от публикации, посветени на въпросния нов нормативен акт. Правим това с поместване на позицията по предстоящите нормативни промени на организацията, която припознава като своя мисия обединяването на професионалната общност и изграждането на една по-добра правна и институционална среда в страната ни – Националното сдружение на експертите по обществени поръчки.

Като се съобразяваме и с това, че дори стаените очаквания за бъдещето на нормативната уредба не отменят предизвикателствата при възлагането, които всекидневно срещате всички вие – нашите читатели и приятели, в новия брой сме приготвили силен комплекс от практически насочени материали от водещи експерти в областта. Същите разглеждат и несъмнено ще допринесат за по-доброто разбиране на ключови аспекти от възлагането като разделянето на поръчки, определянето на методика за оценка и новите правила за съдържанието на офертите. Не сме забравили и рубриката с Вашите въпроси – защото те са наистина важни за всички нас.

Приятно и ползотворно четене!

От редакцията на списание ЗОП+


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

НОВО НАЧАЛО

Предложения на Националното сдружение на експертите по обществени поръчки за промени в нормативната уредба

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • КОМЕНТАР НА БРОЯ: Разделяй и владей – как да спазваме забраната за разделяне на обществени поръчки без хитруване при прилагане на европейските и националните правила за възлагане (тема с продължение)
    Ивайло Стоянов – главен секретар на Националното сдружение на експертите по обществени поръчки
  • Kак да определяме методика и показатели за оценка на офертите, без да допускаме нарушения на закона
    Цветелина Попова – експерт по обществени поръчки, директор на дирекция “Обществени поръчки и концесии” в КЗК
  • Новите правила за съдържание на офертата при провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка
    Поля Петрова-Огнянова – експерт по обществени поръчки, началник на отдел „ПНООДД” в Сметната палата
  • Становища по въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Материалите може да прочетете на страниците на списание ЗОП+. С него може да се сдобиете като станете абонати (повече за това тук) или поръчате отделни броеве на телефон 0878 610 705 или e-mail zopplus@gmail.com. Списанието може да закупите и от електронния ни магазин!

Покажи повече

Свързани статии

Провери също

Close
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си