Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Новини

Оповестиха основни моменти от проекта на нов ЗОП

Фирмите ще кандидатстват в тръжни процедури с единна декларация, стана ясно по време на дискусия, посветена на новия Закон за обществените поръчки, предаде БНР. Така ще отпадне и изискването всеки път участниците да подават данни за себе си, които са налични в държавните регистри и могат да бъдат проверени по служебен път. Сред идеите, залегнали в проекта на нов акт, е и обжалването на обществените поръчки под определените национални прагове да се реалзизира само с едноинстанционно производство пред КЗК.

Новите европейски директиви в сферата трябва да бъдат приложени в България до април 2016 година, като правителството има намерение да го направи много по-рано. Решението е това да стане с изцяло нов закон, каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Текстовете ще бъдат готови до два месеца, посочи заместник министър-председателят.

Както Ви информирахме, миналия петък министър Дончев обяви, че се работи по новия закон, като изрази надежда текстът да стане факт преди края на тази година, за да може да влезе в сила от 1 януари 2016 година. Ден по-рано в обобщението на месеца на политическите консултации президентът Росен Плевнелиев очерта няколко цели пред Народното събрания, сред които нов Закон за обществените поръчки.

По време на дискусията стана ясно, че в проекта се предвижда възможност при разглеждането на предложенията първо да се отваря цената, да се види кой е кандидатът, предложил най-ниската цена, и ако той съответства на всички изисквания, веднага да се обявява за печеливш, обясни Дончев, цитиран от БТА. Основната идея на промяната е да се съкратят сроковете. По думите на ресорния вицепремиер, в момента офертите се разглеждат за около месец и едва след това комисията по конкурса обявява победителя.

В новия закон ще се реши и въпросът с поръчките, които се дават без процедура на кооперациите на хората с увреждания, защото според Дончев тази практика изкривява пазара. Подобни кооперации сега кандидатстват за всичко, включително и за разработването на нови софтуерни решения, в много от случаите това е техника за избягване на конкурентна процедура и едва ли подпомага хората с увреждания, коментира той.

Новият ЗОП създава правна рамка за пълна електронизация на процеса и всички отношения между възложител и изпълнител. Сред иновациите в тази посока са разпоредбите относно използването на електронните каталози. Актът предвижда и засилване технологията на предварителния контрол, обясни Дончев.

Министърът на околната среда Ивелина Василева и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, които също участваха във форума, заявиха, че подкрепят новата правна рамка и в частност разработването на типова документация за тръжните процедури, изготвянето на насоки за определяне на критериите за определяне на техническите предложения и въвеждането на електронни търгове. Според тях това ще доведе до избягване на пропуски и грешки и до намаляване на рисковете от забавяне на изпълнението на проектите заради многобройните обжалвания. Министър Василеева обяви, че МОСВ ще използва опита си и ще разработи типова тръжна документация.

Василева и Николова цитираха и драстични случаи на забавяне на финализиране на тръжни процедури между година и половина и повече от две години. По думите им, най-често допусканите нарушения при обществените поръчки са определянето на неправомерни или дискриминационни критерии за подбор, дискриминационни технически спецификации с посочване на твърде специфични стандарти и включване на субективни показатели в методиката за оценка на офертите.

Източници: Използвани са метериали от dnevnik.bg, mediapool.bg, investor.bg и offnews.bg

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си