Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

Търгове на тъмно и неефективен съд мъчат немските фирми у нас

Непрозрачни обществени поръчки, слаба правна система, неефективно публично управление, липса на реформи в образованието, корупция и престъпност. Това са пречките, които спъват работата на немските фирми у нас.
Изводите са от представената вчера традиционна анкета за бизнес средата, организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара.
Най-голямо е недоволството на бизнеса от борбата с корупцията и престъпността – общо 86% от анкетираните отчитат, че тя е неефективна. Над 76 на сто не са доволни от правната сигурност, а близо 80% заявяват, че търговете се провеждат на тъмно. Работата на администрацията също е оценена отрицателно – 62% са „по-скоро недоволни“ и „много недоволни“. Над половината от мениджърите не се чувстват сигурни в сегашната политическа и социална обстановка в България.
Липсата на развитие не може да се компенсира от основното предимство за инвеститорите – атрактивната данъчна тежест.
„На фона на тази мрачна картина обаче вероятно съвсем скоро дори и 10% корпоративен данък няма да бъде достатъчен стимул, ако липсва предвидимост в политическите решения, последователност в работата на държавната администрация и върховенство на закона“, коментира Митко Василев, главен управител на камарата. Допитването е сред 107 фирми, от които 70% са малки и средни предприятия.
Положително се оценяват членството ни в ЕС, както и евтината работна ръка, но факторите, които от години са спирачка за дейността на компаниите, са повече, категорични са мениджърите. Все пак те са оптимисти и едва 12% съжаляват, че са избрали страната ни за място за развиване на бизнес, а търговският обмен между България и Германия расте.
Германия е най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. През 2014 г. износът ни е за 2.6 млрд. евро – най-големият обем експортирани стоки от страната. Вносът от Германия е за 3.3 млрд. евро.
По данни на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия търговският обмен между двете страни отбелязва нов рекорд от 5.9 млрд. евро, което е с 10.9% повече спрямо 2013 г. В момента Германия е основният търговски партньор на България, следвана от Русия.
България отново се нарежда на едно от последните места сред 16-те страни от Централна и Източна Европа по политическа и социална стабилност, прозрачност на обществените поръчки, корупция и престъпност, сочат данните на камарата. В сравнителната класация страната ни е на 14-то място, единствено преди Косово и Босна и Херцеговина.
По правна сигурност обаче сме на последно място. Едно от основните предимства на България като бизнес дестинация е стратегическото географско положение – граница на Европейския съюз, пресечна точка между Европа и Азия, отчита проучването.
Според допитването над половината от представителите на германския бизнес у нас – 51% – искат да въведем еврото, докато 31% са против. Все пак на въпроса „Бихте ли инвестирали отново в България?“ 88% отговарят с „да“.

Източник: в-к Сега

Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си