Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

Излезе от печат брой 4 на ЗОП+, вътрешното възлагане и разделянето на поръчки сред горещите теми в списанието

Уважаеми приятели и колеги,

с удоволствие искаме да анонсираме, че излезе новият четвърти брой на списанието, превръщащо се във Вашия безпогрешен компас в неспокойното море на обществените поръчки – ЗОП+ (корицата на броя може да видите тук).

Новият брой излиза в момент на осезаемо покачване на градусите и в Системата на обществените поръчки. След продължителен период на очаквания и догадки, булото на неизвестността около проекта на нов Закон за обществените поръчки най-сетне бе вдигнато. Така професионалната общност получи възможност да се запознае с основните моменти от планираните законодателни текстове и да добие представа за първоначалните намерения на управляващите за приемането им от Народното събрание и влизането им в реално действие. Този процес се заформи след серия от публични изказвания на ресорния вицепремиер г-н Дончев и министъра на икономиката г-н Лукарски, а придоби по-плътни очертания след оповестяването на основните акценти в проекта и особено след публикуването му при поставяне началото на обществената консултация по него. От последните стана ясно, че по всяка вероятност новият закон ще бъде окончателно приет до края на годината. Очаква се същият да влезе в сила в началото на следващата, няколко месеца преди крайния срок по новите европейски директиви, които ще транспонираме с него.

Чакането свърши и за експертите, които толкова много разчитат на списание ЗОП+ в своята ежедневна работа. Докато очакваме да се генерира критична маса от идеи по проекта за нов закон, за който се твърди, че не само трябва да въведе изискванията на новите директиви, но и да постави ново начало в сектора, ние продължаваме да Ви запознаваме с най-горещите аспекти от практическото приложение на действащите правила за възлагане на обществени поръчки. След като поместеният в предишни броеве на списанието и качен на уебсайта ни материал за запазените поръчки стана тотален хит в Интернет, на страниците на този брой ще Ви представим продължението на фокусиралата вниманието на всички експерти статия за разделянето на поръчки. Приготвили сме Ви и първата част на ексклузивна тема, посветена на текстовете относно вътрешното (in-house) възлагане, които за пореден път разбуниха духовете в професионалните и бизнес средите при последните крупни законови промени. Колекцията от топ материали попълват статиите, посветени на публикуването на информация за изпълнението на договор за възлагане на обществена поръчка с обект строителство и на връзката между планирането на обществените поръчки и контрола върху стойността при изпълнението им. Наред с това, за да дадем кураж на възложителите-бенефициенти, на които са наложени финансови корекции, в броя поместваме и историята на една община, успяла да се пребори в съда срещу несправедливо наложена корекция. За финал, няма да изневерим на себе си и ще Ви поднесем поредната порция интригуващи казуси от практиката, по които изразихме становище след запитвания, постъпили на редакционните имейли и телефони, както и чрез интерактивната чат функция на сайта ни в Интернет.

Приятно и ползотворно четене!

От екипа на ЗОП+

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си