Включете се в следващото обучение на Списание "ЗОП+" – на 25 и 26 юли в х-л "Централ", гр. София! Очакваме ви!
Актуално

Приеха годишния отчет на АДФИ, инспекторите засекли договори без поръчка за 347 млн. лева

Общини, държавни ведомства и техни фирми са възложили договори за над 347.2 млн. лв. без търгове по Закона за обществените поръчки. Става въпрос за 330 случая, открити при проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция през 2014 г. Това е записано в доклада за дейността на ведомството за миналата година, приет в сряда от правителството.

Финансовата инспекция е проверила 2440 обществени поръчки на стойност над 1.8 млрд. лв. Открити да нарушения при 38 на сто от процедурите. Най-многобройни са случаите на непроведени търгове. Има обаче и случаи, в които възложителите са залагали ограничаващи условия или такива, които дават предимство на един кандидат пред останалите. Има и 24 случая на анекси към договорите с изпълнители, с които са променяни цени, срокове за изпълнение и други, без да има законово основание за това.

При 508 обществени поръчки (21% от общо проверените) са констатирани процедурни нарушения – неспазване на срокове, неизпращане на информация за публикуване, пропуски при определяне, внасяне и освобождаване на гаранции на кандидатите за участие и за изпълнение на поръчки и други.

През 2014 година финансовите инспектори са установили нарушения на бюджетната и финансова дисциплина за над 14.18 млн. лв. Сред тях са разходи, без одобрени средства по бюджетите, използване на целеви субсидии не по предназначение и други.

Установени са вреди за близо 6 млн. лв., за които се търси пълна имуществена отговорност на виновните.

За установените административни нарушения са съставени 1614 акта, издадени са 814 наказателни постановления, с които са наложени глоби за близо 2 млн. лв. На прокуратурата са изпратени 167 доклада от финансови инспекции.

Източник:
http://www.mediapool.bg/obshtini-i-darzhavni-vedomstva-vazlozhili-bez-targ-dogovori-za-347-mln-leva-news233994.html

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си