Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

Достъп до 32 млрд. лв. от европейските фондове ще имаме през новия програмен период, за предишния общините усвоили над 7 млрд. лв.

32 милиарда лева ще бъдат налични за България чрез европейските фондове за икономическото развитие през новия програмен период за устойчиво развитие и намаляване на различията между регионите. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на Годишната среща на местните власти на Югоизточна Европа, която се провежда в Пловдив.

По думите й амбицията да нямаме нулева година ще бъде факт чрез реализирането на проекти от общините като основни бенефициенти по голяма част от програмите.

За изминалия програмен период по проекти на българските общини са усвоени повече от 7 милиарда лева по седемте оперативни програми, уточни министърът, като заяви, че това е голяма възможност, но и голяма отговорност.

Върви се към опростяване на процедурите, унифицирането на правилата и прилагането на контролни механизми, за да не се допускат грешки при тръжните процедури и възлагането на обществените поръчки, каза още Василева. Тя допълни, че с помощта на европейските средства могат да се реализират ключови за държавата ни реформи в здравеопазването, социалната политика и секторните политики.

В предишния програмен период 2007 – 2013 г. българските общини са реализирали 4 000 проекта, по които са усвоили 5 млрд. евро от Европейския съюз (ЕС), съобщи председателят на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Пазарджик Тодор Попов в Пловдив при откриването на Годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа, предаде БТА.

В сумата на усвоените средства влизат парите по различните оперативни програми, както и по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

По думите на Попов 45 на сто от средствата, които страната ни е получила по линия на европейските програми и фондове, се падат на местните администрации. Всяка община у нас средно е реализирала по 15 проекта.

Източници:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1434669
http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/bylgarskite-obshtini-sa-usvoili-5-mlrd-evro-ot-es-194858/

Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си