Продължава записването за Националния експертен семинар по обществени поръчки (гр. Банско, 27 февруари – 1 март, 2019 г.
Актуално

Общините се обявиха против финансовите корекции при сгрешено законодателство

Общините не трябва да плащат санкции, когато са спазили българското законодателство, но то е в разрез с европейските директиви. Това заяви пред БНР зам.-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Емил Савов.

Той обясни, че в новия Закон за управление на средствата от ЕС са заложени промени, предложени от сдружението. В него влизали няколко принципни въпроса, при които финансовите корекции не би трябвало да се внасят от бенефициенти по европейски програми.

По думите на Савов, 80 % от обществените поръчки у нас ги възлагат общините. Той смята, че по-големият проблем не е толкова за сгрешени критерии, колкото за непрекъснато сгрешено законодателство. Емил Савов изрази надежда съвсем новият закон, който се прави в момента, да не се пипа поне две години.

Целите на новия закон са единни правила, които да важат за всички оперативни програми, да са унифицирани и прости. Настоява се да няма „творческо прилагане” на правилата от страна на управляващите органи.

От Националното сдружение на общините не смятат, че новата програма за регионално развитие – „Региони в растеж”, ще помогне за преодоляване на сегашните задълбочаващи се регионални различия. Тя била насочена към онези общини, които имат потенциал да генерират растеж.

По време на годишното си събрание в Пловдив се очаква сдружението да приеме предложение за проект на нов Закон за местните данъци и такси. Емил Савов заключи, че старият носи духа на първообраза си от 1956 г.

Източник:
http://www.bulgaria.utre.bg/2015/05/18/318806-obshtinite_se_obyaviha_protiv_sanktsiite_zaradi_sgresheno_zakonodatelstvo

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си