Всички места за обучението на 24-25 октомври вече са заети! Заповядайте на обученията ни по електронно възлагане чрез платформата ЦАИС ЕОП, които ще се проведат на 11-12 и 28-29 ноември и 12-13 декември!
Актуално

Фонд на фондовете ще управлява харченето на европарите

Мениджър ще е държавно търговско дружество

Правителството ще направи Фонд на фондовете, който да обедини управлението и контрола по харченето на европейските фондове. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на дискусия за еврофондовете в столицата. Според него по този начин финансовите инструменти ще са структурирани под общо управление, а финансовите инструменти по различните оперативни програми могат да бъдат обединени и да достигат до бенефициентите като пакет.

„Мениджър ще е държавно търговско дружество. Ще го изберем като структура на еднолично акционерно дружество. Фондът ще обедини управлението на разделени, но структурирани заедно елементи на отделните оперативни програми“, каза министърът, цитиран от econ.bg.

Втора стъпка ще е разработване на правила за мениджъра, а в последствие ще се подпишат финансови споразумения между отделните управляващи органи. След това е необходимо определяне на финансови посредници. Според Горанов е необходимо да се проведат прозрачни и предотвратяващи конфликти на интереси и пране на пари процедури.

Той уточни, че за съкровищен орган на мегафонда може да се избере БНБ, като за целта не е нужно да се провежда обществена поръчка. Той добави, че фондовете имат сметки в Централната банка.

Последният етап е подготовката и подписването на финансови споразумения между мениджъра на Фонда и финансовите посредници. Около 777 млн. лева по оперативните програми са заделени за финансови инструменти.

„Основна задача, ще бъде да създадем капацитет за управлението на финансовите инструменти. Мисля, че сме избрали правилната посока“, каза още Владислав Горанов.

Правителството е поканило с писма Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Световната банка (СБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за участие в управителен комитет за управление на Фонда на фондовете, наричан на английски Фонд ъмбрела.

От трите финансови институции вече имало потвърждение, че ще включат.

Източник: http://projectmedia.bg/news/index.pcgi?material_id=61991

Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си