Включете се в следващото обучение на Списание "ЗОП+" – на 25 и 26 юли в х-л "Централ", гр. София! Очакваме ви!
Актуално

Минирани поръчки

Пореден търг на “Мини Марица-изток” разнищен в критичен материал на националния седмичник “Капитал”, който публикуваме без съкращения*

Държавните “Мини Марица-изток” са готови с избора на компании, които да карат над 7000 служители срещу 10 млн. лв. през следващите три години. Печелят мести познати имена. Нищо че са разследвани, че в аналогичната поръчка преди години просто са прибирали комисиони, а държаната компания явно е плащала повече от нужното. А местни, защото отново има бруталното условие за участие – превозвачите да имат 6 канала за ремонт на автобусите на не повече от 50 км от рудника, който обслужват. Един и същ контингент изглежда абониран за транспортната поръчка – победителите в сегашния търг почти преповтарят избраните през 2006 г., както и спешно поканените преди година превозвачи, които да возят работниците до сключването на големия договор.

Пълното щастие е нарушено с жалба до Комисията за защита на конкуренцията. По една от позициите все пак е имало конкуренция и неспечелилата компания не е съгласна с класирането.

Поръчка за познати

Поръчката беше обявена от държавното дружество през март миналата година, след като без никакви основания скъса договорите с дотогавашните превозвачи. Офертите на кандидатите бяха отворени половин година по-късно, а след още седем месеца по нищо не изглеждаше дружеството да има намерение да я завърши. Комисията по избора не е бързала с решение за избор на победител, тъй като на практика същите фирми вече обслужваха автобусните линии на дружеството. Това стана по любимия изпитан начин (както при поръчката на мините за предоставяне на ваучери и хранене, за която “Капитал Daily” писа преди седмица) през договори чрез пряко договаряне с фирми, които са поканени, докато приключи голямата поръчка. В крайна сметка в края на април мините излязоха с решение и за голямата процедура.

Печелят познатите фирми. Въпреки че са разследвани за злоупотреби в предишна поръчка (виж карето). От Окръжна прокуратура – Стара Загора, коментираха, че разследването все още не е приключило и че в момента тече тройно съдебно-счетоводна експертиза, като оттам не можаха да се ангажират със срокове за нейното приключване.

Членът на управителния съвет на “Мини Марица-изток” Деян Червенкондев коментира, че точно тези фирми са избрани отново, защото са дали най-ниска цена. Той посочи, че процедурата е започната от предишното ръководство и няма как да бъде спряна. Червенкондев допълни, че вариантът е да не бъдат сключвани договори за превоз на работниците, което по-думите му е “много по-опасно”. В обяснението за най-ниска цена обаче бившият депутат от ГЕРБ пропуска факта, че всъщност състезание почти е нямало.

Кои са любимите фирми

Редовният победител ЕТ “Илия Илиев – Сведи” – гр. Раднево, печели две от обособените позиции като единствен кандидат. Фирмата е поканена и за две от позициите за превоз на работниците и при междинната поръчка. Нейният собственик Илия Илиев е работил в “Мини Марица-изток” до 1994 г., а през 2007 г. е назначен от тогавашния енергиен министър Румен Овчаров като член на съвета на директорите на ТЕЦ “Марица-изток 2”. Неговата компания чрез обединение “Автотранс” обслужва транспорта на служителите на “Мини Марица-изток” от 2006 до 2011 г. През 2011 г. Илиев беше обявен за общонационално издирване и арестуван в акция “Превозвачите” за сключване на неизгодни договори с фирми подизпълнители.Собственикът на компанията не беше открит за коментар, а управителят й отказа такъв.

Другата фирма, която неизменно присъства в изпълнението на автотранспортните поръчки на мините, е ЕТ “Цитадела – ММ – Милан Миланов”. Нейната история е почти идентична с тази на  ЕТ “Илия Илиев – Сведи”, макар да получава по-малка част от пая. Огледално компанията обслужва мините в периода 2006 – 2011 г., а собственикът й е част от същото разследване. В последната поръчка тя получава една от обособените позиции в обединение с фирмата “Марица-изток – Автотранспорт” – гр. Гълъбово, която също не е случайна, защото според източници се контролира от кмета на Гълъбово Николай Тонев, който, преди да стане кмет, е бил неин управител.

Третата фирма, предпочитана от “Мини Марица-изток”, е “Карат Стоянови”, която според източници на “Капитал Daily” печели поръчките заради близките си връзки с кмета на Гълъбово Николай Тонев. От ноември миналата година компанията изпълнява една от позициите в поръчката с пряко договаряне.

Неканен кандидат

Тук в поръчката се появява конкурент – така освен вече традиционната “Карат Стоянови” участва и пловдивската “Детелина дрита”. Според нейния собственик Илиян Шаханов именно това е причината над половин година дружеството да не може да излезе с решение, тъй като е търсело всевъзможни вратички да отстрани неканения кандидат. Според Шаханов в крайна сметка от държавната компания са се принудили да сключат новите договори, тъй като в старите имало пропуски, а енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че предстои всички държавни енергийни дружества да бъдат проверени.
“Детелина дрита” обжалва решението на “Мини Марица-изток” в КЗК, което за момента блокира възлагането на тази част от поръчката. “Мини Марица-изток” имат симпатии към определени фирми”, допълва Шаханов.

Другото обединение, което участва в поръчката за превоз на работниците, е ДЗЗД “Обединени превози – Хеброс бус”, в което влизат пловдивската “Хеброс бус” и “Рувекс – 2004” – София. Те обаче не са сред класираните, а “Капитал Daily” не можа да се свърже с техни представители.

Нагласено правило

Как се осигурява спечелването на поръчката от еднакви кандидати? Според Шаханов ключът е в критериите на поръчката, където има изискване (и в предишните процедури е било същото) превозвачите да имат 6 канала за ремонт на автобусите на не повече от 50 км от рудника, който обслужват. Това на практика означава, че само местни фирми могат да участват, тъй като кметът на Гълъбово контролира местния ДАП и определя на кои фирми да бъдат дадени каналите под наем, твърдят в сектора.

Поръчката за превоз на работниците на “Мини Марица-изток” е поредният пример как едно държавно дружество може безнаказано, и то с години, да наглася поръчките така, че да печелят шепа фирми. И да губи дружеството.

За какво е разследването

Огледалната на сегашната поръчка от 2006 г. е проверена от Агенцията за държавна финансова инспекция. Тогава тя заключава, че “въз основа на представените пътни листи се установи, че без наличието на достатъчно относими и безспорни факти са включени неизвършени допълнителни превози, както и незаявени допълнителни пробези”.Последва разследване и операция “Превозвачите”, при която бяха арестувани секретарят на община Гълъбово Пенчо Стоянов в качеството на управител на “Марица транс 2006” и един от управителите на другите превозвачи. Тогава шефът на МВР – Стара Загора, комисар Алекси Алексиев твърдеше, че малките фирми в сдруженията получават реалната цена, на която возят, а разликата между нея и тази, на която е договорен превозът с мините, остава в сметките натрите спечелили транспортни обединения. “Малките фирми в някои случаи са возили по принуда, защото се притесняват, че като се противопоставят на тази схема, ще бъдат изгонени и ще останат на пътя. Реалната цена е между 1.5 и 2 лева на километър, а фактурираната цена – над 3 лева на километър”, каза тогава Алексиев. За вдъхновители на схемата се смятаха кметът на Гълъбово Николай Тонев и Илия Илиев.

Източник: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/05/24/2539805_transportnite_ljubimci_na_durjavnite_mini
* Заглавието е наше, снимка – в-к Капитал

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си