Заповядайте на някое от следващите ни обучения за изграждане на компетентности за електронно възлагане чрез платформата ЦАИС ЕОП, които ще се проведат на 11-13 март в Старосел, 20 март (специално за участници) и 9-10 април в София!
Новини

Еврокомисията одобри българската програма за развитие на селските райони

Европейската комисия (EK) съобщи, че е одобрила 24 допълнителни програми за развитие на селските райони, насочени към подобряване на конкурентоспособността на селскостопанския сектор в ЕС, опазването на селските райони и климата, и укрепването на икономическата и социалната структура на селските общности до 2020 г., предаде БТА.

По програмата България ще получи финансиране на стойност 2 366 700 евро.

Освен от България, програми са представени и от Хърватия, Чехия, Германия, Ирландия, Италия, Румъния, Испания, Швеция и Великобритания. Одобрените днес програми се очаква да създадат над 40 000 работни места и близо 700 000 места за обучение с цел да се поощрят иновациите, обмена на знания, използването на по-добър опит в селското стопанство, както и създаването на по-стабилни предприятия в селските райони.

Осигурено е финансиране от 27 милиарда евро от бюджета на ЕС, както и допълнителни обществени средства на национално и регионално равнище и от частни фондове.

Модернизацията на стопанствата, подпомагането на млади земеделски стопани, устойчивото управление на земята и подобрената широколентова връзка с интернет са сред приоритетните дейности в одобрените регионални и национални програми.

Предвиждат се общо 118 програми във всички държави от ЕС, за които е предвидено общо финансиране от 99,6 милиарда евро до 2020 г. по линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. С одобрените днес, броят на утвърдените програми става 51, общо на стойност над 62 милиарда евро.

Новината оповести в своята страница във Фейсбук и комисар Кристалина Георгиева, която не скри радостта си и поздрави всички в земеделския сектор. По думите й  чрез тези пари земеделците ще могат да развият своя бизнес, да постигат по-добри резултати за себе си и да създадат повече работни места в селското стопанство. Г-жа Георгиева подчертава, че от ЕК обръщат специално внимание на финансирането на малките производители, както и на младите фермери. Важен акцент в посланието на родния еврокомисар е подкрепата на Брюксел за органичното земеделие, чиято продукция все повече се търси на европейския пазар и у нас. Тя заявява, че основната цел на ЕК е да се подпомогнат производителите, но също и да има повече качествени и достъпни продукти родно производство за трапезата на българите.

Източник:
http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/05/26/2541028_evrokomisiiata_odobri_bulgarskata_programa_za_razvitie/

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си