Бъдете част от експертната общност на Списание ЗОП ПЛЮС и през 2021 г., поръчайте своя годишен абонамент още днес!

Новини

България си е самоналожила корекции за 188 млн. лв. по ОП "Околна среда"

Финансовите корекции, наложени от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ за периода 2010-2014 г., възлизат на 188 995 444 лв. Това става ясно от писмен отговор на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева до депутат от опозицията, предаде репортер на БГНЕС.

Финансовите корекции са наложени по 248 проекта, които се изпълняват по приключващия в края на настоящата година програмен период. Изпълнители на проектите най-често са общини, които извършват подмяна на ВиК-инфраструктурата или изграждат депа за отпадъци. Наложените финансови корекции от УО на ОПОС на практика представлява „самоглобяване“ от страна на националните власти заради допуснати нарушения. Целият размер на програмата /европейско и национално финансиране/ възлиза на 3,4 млрд. лв.

„Финансовите корекции се налагат върху конкретни договори с изпълнители, сключени в изпълнение на договора за безвъзмездна финансова помощ или върху договора за безвъзмездна финансова помощ. Финансовите корекции се налагат при верифицирането на искане за средства, като съответният процент финансова корекция се отразява върху поисканите от бенефициента средства по конкретния договор с изпълнител“, посочва министърът на екологията. Тя уточнява, че към момента са заведени 9 граждански дела от бенефициенти срещу наложените финансови корекции, като по тях все още няма произнасяне на съда. Срещу наложените финансови корекции са заведени и 37 дела по реда на Административно-процесуалния кодекс, но административните съдилища са оставили без разглеждане постъпилите жалби и са прекратили делата поради неподсъдност на спора.

Заради нарушенията, основно при провеждането на обществени поръчки в периода 2010-2013 г., ОП „Околна среда“ бе замразена за период от една година /от края на 2013 г. до края на 2014 г./. ЕК възстанови плащанията по програмата едва след като през септември 2014 г. служебното правителство се съгласи да приеме налагането на финансова корекция в размер на 152 916 261 лв.

ОПОС е програмата с най-нисък показател на усвояемост за стария програмен период. Данните от края на месец април 2015 г. показват, че България е получила от ЕК едва 60% от полагащите й се средства. Страната ни очаква да й бъдат възстановени поне още 22% от средствата, които вече са преведени на общините, но за сметка на държавния бюджет. Строителните дейности по проектите, които в момента се изпълняват, но не успеят да бъдат довършени до края на 2015 г. също ще са за сметка на българския данъкоплатец.

Проблем има и при ОП „Околна среда“ за новия програмен период 2014-2020. ОПОС и ОП „Региони в растеж“ са двете български европрограми, които Европейската комисия все още не е одобрила. Очакванията на управляващите са това да стане до края на юни.

Източник: БГНЕС

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си