Актуално

По-добри проекти и по-малко бюрокрация си пожелава вицепремиерът Дончев за новия програмен период

Дотук имаме 5 одобрени оперативни програми, а още 2 са в техническа процедура. Две от петте програми вече са стартирали – ОПРЧР и ОПИК. За разлика от предишния програмен период, започваме година по-рано. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев по време на дискусията „Кохезионна политика 2014-2020 г. – предизвикателства и перспективи“, предаде репортер на Economic.bg

Дончев отбеляза значението на ефективното програмиране. „Би трябвало сега да изместим фокуса от въпроса „колко“ към въпроса „какво“, защото в миналото на моменти имахме повече пари, отколкото добри проекти. Това трябва да се промени. Необходимо е да наложим принципа на партньорството – между бенефициентите, управляващите органи на местно, национално и наднационално ниво“, посочи вицепремиерът.

По думите му, през новия програмен период ще се приложи формулата „пари срещу реформи“, а инвестициите ще бъдат насочени само към реформирани сектори. Усилия за това виждаме във водния сектор, здравеопазването и образованието, заяви Дончев.

В новия програмен период ще се акцентира и върху слабо развитите региони. „Работим по Закона за еврофондовете и новия Закон за обществените поръчки, те са на финалната права и очакваме да са факт до края на годината. Те са гаранция за равноправие и справедливост за всички участници в процеса“, коментира вицепремиерът.

Според него е необходимо да се развива административният капацитет. За тази цел се разработва т.нар. Академия за обучение по еврофондовете, която ще гарантира подобряване подготовката на администрацията. Чрез нея взаимно ще се обучават служителите от държавно и местно ниво. Вицепремиерът поясни, че не става въпрос за нова администрация, а по-скоро за взаимно обучение на експерти.

В този процес важна е ролята на електронната система ИСУН 2020 и интегрирането й със системите на останалите местни и държавни ведомства. Тя вече работи по ОПРЧР и ОПИК, подчерта Дончев.

„Предстои не само да усвояваме европейските средства, а да правим реформи с тях. До 2023 г. освен да изпълним по най-добрия начин инвестициите от този програмен период и трябва и да се готвим за намаляващо финансиране от програмния период след 2020 г. поради икономическото развитие на страната“, каза още вицепремиерът. „Все по-голям ще е делът на финансовите инструменти. Европейското финансиране вече няма да е безвъзмездно, а кредитно“, допълни той.

Дончев посочи, че трябва да се замислим за цената на контрола върху проектите. Понякога на един бенефициент отнема около 30 процента от времето за изпълнение на проекта представянето на документи до всички контролни органи, отбеляза вицепремиерът и допълни, че това не е добра практика. Основната цел на всеки проект е да бъде изпълнен качествено и в срок, подчерта Дончев.

„Не е без значение и личната отговорност на участниците в системата. Предстоят избори и управляващите органи вероятно ще бъдат залети от различни сигнали, много от които с чисто политически оттенък. Всеки от тях ще бъде разследван, така е по закон. Големият проблем са фалшивите сигнали, които натоварват и на практика блокират администрацията. Според мен е редно за тях да се носи и наказателна отговорност“, каза той.

Фундаментална е и ролята на гражданите, които да са основен наблюдател и коректив на действията на институциите.

Вицепремиерът отбеляза, че европейското финансиране все пак е лимитирано, затова е необходимо внимателно да се изберат най-приоритетните проекти, сектори и политики, чието реализиране да повлияе положително на цялата българска икономика. “Трябва да инвестираме умно”, завърши Дончев.

Източник: БТА, darik.bg, Economic.bg

Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си