Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

В градския транспорт и задравеопазването са най-рисковите проекти по ОП "Регионално развитие"

Ако проектите не бъдат изпълнени до края на годината, плащанията по тях остават изцяло за сметка на бенефициентите

 

От 32 рискови проекта по оперативната програма „Регионално развитие” най-застрашени са тези за градския транспорт, защото това са големи проекти на стойност над 50 млн. евро, чието изпълнение е започнало по-късно, заради множеството обжалвания. Това каза след откриването на XVI заседание на Комитета за наблюдение на програмата и второто заседание за оперативна програма “Региони в растеж” строителният министър Лиляна Пав­ло­ва.

По думите й това са сред най-сложните проекти с много компоненти. Други рискови проекти, заради процедурите по обжалване, са в сектора „Здравеопазване”, както и тези за туристическите атракции.

Министърът уточни, че тези проекти не отпадат от финансиране по програмата, но ако не бъдат изпълнени до декември 2015 г., окончателното разплащане ще стане за сметка на бенефициентите. Общият рисков ресурс по проектите е 66 млн. лева. По-рано днес министърът информира за решението за включването в програмата на резервни проекти за 120 млн. лева.

По думите й на първо време се одобряват 25 проекта на общини за 58 млн. лв. за градска среда, които вече се реализират, но имат и допълнителен компонент. Общините са Варна, Велико Търново, Гоце Делчев, Доб­рич, Дупница, Казанлък, Карлово, Кърджали, Ловеч, Панагюрище, Перник , Петрич, Силистра, Смолян, Стара Загора, Шумен, Ям­­бол, София, Пловдив, Русе, Плевен, Сливен, Велинград и Свищов. Условията тези проекти да получат финансиране е да бъде представен договор с избран изпълнител след обществена поръчка и приключили процедури по обжалвания, както и да има реална възможност работите да завършат до декември. Министърът информира, че от събота – 6 юни, започва сключването на договорите и започва осъществяването на проектите.

На втора линия в резервните проекти е доставката на 5 екоавтобуса за 30 млн. лв. за градския транспорт на Стара Загора. Третата група резервни проекти са тези на здравното министерство за допълнителна апаратура за онкодиагностика и лечение за 19,9 млн. лева, като условието е техниката да е доставена и монтирана до декември 2015 г. Четвъртата група са проектите, които са започнали пилотно, за социална жилищна политика в общините София, Тунджа и Лом за 10,3 млн. лева, като условието е обектите да бъдат въведени в експлоатация до декември тази година.

Министърът отбеляза, че има възможност голяма част от резервните проекти за 120 млн. лв. да получат финансиране за сметка на различни спестявания. Тя добави, че амбицията й е догодина по това време усвояването по старата ОПРР поне да надмине 92%. В момента то е на ниво от 81 на сто.

Източник: darik.bg, struma.com

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си