Успешно и при висок интерес приключи първото по рода си практическо обучение за работа с платформата за електронно възлагане ЦАИС ЕОП, проведено на 18 и 19 април в София. Очакваме ви на следващите обучителни събития на Списание "ЗОП+"!
Актуално

Новият ЗОП влиза в НС през юли, над 600 са предложенията за редакция на проекта

Очаква се проектът на нов Закон за обществените поръчки да влезе в МС и към средата на юли да бъде на вниманието на парламента, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на изслушването си в парламентарната Комисия по еврофондовете.

Дончев отбеляза, че по проекта са постъпили 670 становища и предложения за редакция на някои текстове, като е необходимо още малко технологично време, за да се приложат около 30 на сто от предложенията, които, по думите му, са добри, предаде БТА.

Вицепремиерът отбеляза един проблем – в университетите няма почти никакви курсове по обществени поръчки. Така се поражда липса на административен и експертен капацитет на прилагащите закона. Той призова народните представители да работят за решаването на този проблем, тъй като се налага допълнително обучение на младите специалисти.

Готов е и текстът на Закона за еврофондовете, каза вицепремиерът, като подчерта значимостта му с факта, че през следващите между 5 и 8 години ще преминат през него 30 милиарда лева. До две-три седмици законът ще бъде гледан в Министерския съвет, отбеляза Дончев.

Към 31 май 2015 г. общо разплатените средства по оперативните програми са 6,6 млрд. евро, което е 82 на сто изпълнение. Заедно със земеделските фондове сумата е общо 9 млрд. евро, което е 80 на сто изпълнение. Средното изпълнение на целите за сертификация по оперативните програми е 98,28 процента към края на май.

Всичко, което се разплати до края на тази година, това ще бъдат средствата ни за стария период, каза Дончев, като добави, че въпреки усилията на кабинета да удължи срока, това не се е случило. По думите му всяко постижение над 92 процента усвоени средства би било успех.

Източник: investor.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си