Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

Идната сряда внасят новия ЗОП в МС, до месец ще е готов и Законът за еврофондовете

Изцяло новият Закон за обществените поръчки ще бъде внесен за одобрение от правителството още следващата сряда, информира Дончев народните представители по време на парламентарен контрол.

Законът за еврофондовете пък ще е готов до три седмици и ще бъде гласуван от правителството през юли. Проектозаконът отразявал адекватно новото европейско законодателство в сферата на обществените поръчки и същевременно с това избягвал старите грешки, на които се дължат и множеството финансови корекции, наложени от ЕК именно заради грешки и нарушения на общините при търговете.

Ще има сериозни облекчения на процедурите, насочени към ускоряване на процеса по разглеждане на проектите и избора на изпълнител. Същевременно обаче е предвиден и по-ефективен контрол чрез нов обхват на предварителния контрол от страна на Агенцията за обществени поръчки, каза вицепремиерът.

„Забавянето беше необходимо, защото подготвяхме два изцяло нови закона“, обясни той. До вчера проектът бе на сайта на Министерски съвет за обществено допитване. Ангажиментът на страната е законът да е готов до април 2016 г. А още следващата сряда ще бъде внесен за одобрение от Министерски съвет, което означава, че ще е готов по-рано от предвиденото.

Основна част от въпросите към вицепремиера очаквано бяха свързани с усвояването на средствата от ЕС. В тази връзка г-н Томислав Дончев съобщи, че до момента България е получила 6,6 млрд. евро или 83% от средствата за период 2007-2013 г., остават още 1,4 млрд. до края на 2015 г., но това е трудно постижимо.

Той е оптимист, че България ще се справи добре с усвояването на близо 8-те млрд. евро от фондовете на ЕС в първия програмен период. Според него България има възможност да усвои 92% от средствата за първия програмен период 2007-2013 г.

Дончев отчете, че към края на май Европейската комисия е изплатила на страната 6,6 млрд. евро или 83% от предвидените средства за програмен период 2007-2013 г. До крайния срок за плащане – декември 2015 г. остава да уползотворим останалите 1,4 млрд. евро, което обаче е трудно постижимо, каза той, цитиран от iNews.

В бюджета за тази година има предвидени средства за покриване на евентуални финансови корекции по проекти към страната, каза Дончев в отговор на депутатски въпрос. Той обаче е категоричен, че „тази година няма да се повтори миналогодишната експлозия“, когато наказанията от ЕС за лошо проведени и нарушени обществени поръчки на общините буквално заваляха доведоха до тежки финансови санкции от Брюксел, които измъчват общините и до днес.
„Ще има корекции, но няма да е в размерите като през 2014 г.“, убеден е той. Това обаче ще е само за общините, при които се докаже, че няма злоупотреби с европейски средства и конфликт на интереси при възлагане на обществени поръчки по съответните европроекти.

Източник: http://projectmedia.bg/

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си