Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

Сериозен спад при сключените договори за обществени поръчки през първото полугодие на 2015 г.

Държавата, общините и търговски дружества са похарчили с 41,3% по-малко пари чрез обществени поръчки през първата половина на годината спрямо същия период на 2014 г., показват статистическите данни на Агенцията по обществените поръчки (АОП), цитирани в публикация на БЛИЦ. От януари до юли м.г. са били сключени договори за 4,16 млрд. лева, а тази година сумата е 2,44 млрд. лева. Така среднодневните харчове чрез обществени поръчки са спаднали от 24 млн. лева на 13,4 млн.

Като основна причина за спада се сочи това, че 2014 г. бе нулева при разходването на средствата от европейските фондове за новия програмен период, а новите програми тръгват едва сега.

Според статистиката на АОП най-голям срив в поръчките през първото полугодие има при тези за доставки. Тази година те са 1,12 млрд. лева срещу 1,7 млрд. година по-рано, което е близо 600 млн. лв. спад. Строителните договори пък възлизат на 714,1 млн. лева при 1,14 млрд. миналата година (300 млн. лв. намаление). Спад е регистриран и при услугите.

Въпреки по-малкото пари, броят на поръчките не намалява драстично. Докато през първите шест месеца на 2014 г. са сключени 11 255 контракта, или по 65 средно на ден, през тази година са парафирани 9710 договора, или по 53 на ден.

В топ 5 на най-големите възложители през 2015 г. влизат болница „Токуда“ (748 поръчки), Електроенергийният системен оператор (180), ВМА, Столичната община и ТЕЦ „Марица изток 2“.

Над 80% от обществените поръчки не подлежат на предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки, тъй като тя проверява и одобрява условията само за най-големите конкурси, финансирани със средства от бюджета, както и тези, които се изпълняват по европроекти.

От началото на годината досега са обявени 768 търга с европари, което е почти 14 на сто от всички. За сравнение в същия период държавата, общините и предприятия са отворили малко под 5000 конкурса, повечето от които не подлежат на превантивен контрол.

Напомняме, че според огласените данни на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2014 г. 47% от всички подадени сигнали за нарушения при възлагането и изпълнението на обществени поръчки са били основателни. Нарушения се откриват в средно 38 на сто от всички проверки, тъй като ведомството проверява и поръчки, за които няма сигнали. АДФИ обаче успява да провери едва до 18 на сто от всички договори, които се сключват за година.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си