Включете се в следващото обучение на Списание "ЗОП+" – на 25 и 26 юли в х-л "Централ", гр. София! Очакваме ви!
Актуално

Румяна Бъчварова представи концепция за отворени публични данни

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и нейният екип представиха концепцията си за прозрачно електронно упрaвление на форума за отворени данни “Данни канят”, съобщава сайта vesti.bg.

Конференцията се предава на живо на сайта на Министерския съвет.

На откриването на форума вътрешният министър Румяна Бъчварова отбеляза, че представянето на концепцията е плод на много дълги усилия, започнали през 2010 -2011 г., когато България се присъедини към глобалната инициатива “Партньорство за открито управление”.

На сайта opendata.government.bg вече са достъпни над 40 набора от данни, а очаква се до края на годината те да станат 119.

Отворените данни и резултатите от тяхното ползване, усилията за изграждането на електронното управление са най-видимият знак за модернизирането на държавата и управлението, коментира тя.

Резултатите от това, което правим лавинообразно ще се увеличават и ще имат своя ефект в обществото ни, смята вицепремиерът.

“Публичните организации ежедневно събират, обработват и поддържат големи количества данни. Голяма част от тях са от обществен интерес, като например Регистъра на обществените поръчки, списъци с училища и детски градини, рейтингова система на университетите, свободни работни места в бюрата по труда, данни за замърсяването на въздуха и др. Тези данни са публични, но не винаги са лесно достъпни или са във формат, удобен за обработка”, обясни Бъчварова.

Снимка: БТА, dnes.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си