Бъдете част от общността за експертна подкрепа на Списание "ЗОП ПЛЮС" и през 2020 година! Абонирайте се още днес, за да сте онлайн с обществените поръчки!
Актуално

Банката за развитие ще изкупува общински дългове към строителни фирми

Държавната Българска банка за развитие (ББР) ще изкупува вземания на строителни фирми от общини по европроекти. За тази предстоящата практика обаче още не са информирани нито общините или тяхното сдружение. Това съобщиха от финансовата институция, цитирани от Капитал. Въпреки противоречивите мнения на различни среди, които медията посочва, мярката определено предвещава раздвижване в системата на обществените поръчки и икономиката като цяло.

Срещу годишна отстъпка от 7% компаниите ще могат да получат почти веднага забавени плащания по изпълнени договори по оперативните програми „Околна среда“, „Регионално развитие“, „Транспорт“, както и програми на фонд „Земеделие“. Срокът за одобрение на плащането е до 14 дни след получаване на всички необходими документи в банката.

„Програмата дава възможност на строителните фирми да прехвърлят към ББР своите вземания от общините, с които имат сключени договори по Закона за обществени поръчки. Условието е договорите да са изпълнени в пълен обем и да са признати от съответната община“, посочват от банката.

Схемата е начин да се влее финансов ресурс в строителния сектор и да се отблокират плащанията към подизпълнители на европроекти, които също са потърпевши от забавените плащания на общините, аргументират се от държавната институция.

Програмата няма определен ресурс, нито ограничение в броя и размера на вземанията, които ще бъдат цедирани. Към момента няма и краен срок на действие.

Новият механизъм е подобен на този от 2010 г. Тогава ББР изкупуваше дългове на държавата към бизнеса. Програмата продължи 5 месеца като за периода май-септември бяха разплатени близо 160 млн. лв. по 720 договора за цесии, според информация на банката, предоставена на „Капитал“. Списъкът с цесиите обаче не е публичен и не се знае кои фирми и по кои проекти са взели пари. Става въпрос основно за строителни компании. Тогава отбивът от цената също беше 7% на годишна база.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си