Успешно и при висок интерес приключи първото по рода си практическо обучение за работа с платформата за електронно възлагане ЦАИС ЕОП, проведено на 18 и 19 април в София. Очакваме ви на следващите обучителни събития на Списание "ЗОП+"!
Актуално

Министър Лукарски: Облекченията за фирми с хора с увреждания в обществени поръчки ще отпаднат

Облекченията за участието в обществени поръчки на фирми, в състава на които има и хора с увреждания, ще отпаднат. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от Дневник. Изказването дойде в отговор на въпрос на депутата Вили Лилков, свързан с информация за множество злоупотреби.

Депутатът обясни, че силно е нараснал броят на регистрираните фирми, в които се посочва, че работят и хора с увреждания само с цел да се възползват от облекчението на закона. С промени в него от есента такива фирми имат улеснен достъп до обществени поръчки като на практика не се налага те да отговарят на поредица критерии, валидни за всички останали.

Лукарски също посочи, че има рязко нарастване в броя на новорегистрираните такива фирми.

Вместо да се направят лесно достъпни поръчките за целевата група, се получи обратният ефект, обясни министърът и допълни, че явно е оспоримо виждането, че с тези текстове се подпомагат хората в неравностойно положение, а се вижда злоупотреба с право.

В същото време държавата трябва да има ангажимент към тези хора, така че трябва да се създаде изцяло нов и гъвкав модел, обясни Лукарски и допълни, че този модел ще залегне в готвения от правителството изцяло нов закон за обществените поръчки.

Промените в Закона, засягащи достъпа до обществени поръчки на фирми, в които има служители с увреждания, са внесени в Народното събрание за разглеждане на 1 юни. Засега не е известно кога депутатите ще се заемат с този проект.

Снимка: БНР

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си