Включете се в следващото обучение на Списание "ЗОП+" – на 25 и 26 юли в х-л "Централ", гр. София! Очакваме ви!
Актуално

Мащабна поръчка за археологически проучвания вещае край на драмите при пътното строителство

Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” НКСИП стартира открита процедура по ЗОП за сключване на рамково споразумение с предмет: „Извършване на спасителни археологически проучвания по трасето на транспортни инфраструктурни проекти”. Предметният обхват на поръчката включва трасетата на магистралите “Струма”, “Хемус” и “Черно море”.

Обявената обществена поръчка е с цел да се извърши издирване на археологически обекти, археологическо наблюдение и археологически разкопки, и установяване наличието на археологически структури по трасето на транспортни инфраструктурни обекти. Срокът за изпълнение е 48 месеца, а прогнозната стойността на дейностите е 15 млн. лева без ДДС. Изпълнението им се финансира от ОП “Транспорт и транспортан инфраструктура” 2014 – 2020.

Предвижда се да бъдат избрани до трима изпълнители, като условието към тях е  през последните три години да имат изпълнени поне две проучвания за общо 500 хил. лв.

Изборът ще става според предложения срок на изпълнение и цената, всяко с равен брой точки.

Оферти за участие се приемат до 27 август. Пълната информация е налична на сайта на НКСИП. Заключенията на АОП по осъществения предварителен контрол на процедурата може да видите и тук.

Предварителните очаквания в експертните среди са с тази поръчка да се сложи край на големите забавяния при строежа на стратегически обвекти от пътната инфраструктура, дължащи се на открити в хода на работите артефакти от минали исторически епохи. Запознати припомнят, че години наред именно археологическите проучвания се оказваха препъникамъка при големите проекти за пътни строежи. Около тях възникнаха и редица спорове относно приложимостта на ЗОП и възможностите за намиране на ефективно и законосъобразно решение, което едновремено да отчете нуждите за съхранение на културно-историческото наследство и потребността от усвояване на средствата от ЕС за развитие на инфраструктурата и всички свързани с това ползи за обществото.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си