Актуално

Гоним 95% усвояемост на евросредства към края на годината

В интервю за „Монитор“ вицепремиерът Томислав Дончев хвърли нова светлина по въпроса за процента от евросредствата, който ще успеем да усвоим до края на този програмен период. От думите му става ясно, че към момента плащанията са за 6 млрд. и 800 млн. евро от цялата сума от е 8 млрд. и 19 млн. евро, или около 85% от цялата финансова рамка. Финалната сметка ще зависи от това колко ще успеем да платим  от 1 млрд. и 200 млн. евро, които ни остават да бъдат платени до края на годината. Според Дончев спокойно можем да гоним амбициозни цели – над 94 или 95 на сто.

Дончев уточни, че в края на програмния период въпросът е не с какво темпо се изпълнява. Даден бе пример с проекти, които са разчетени да свършат точно накрая на строителния сезон. Едно забавяне в строителните работи или изпълнението означава, че проектът излиза извън рамките на програмния период. Разяснен бе и друг съществен аспект, от който зависи финалният дял на използваните средства – т.н. фазиране.  Това ще рече, че ако има проект, които не може да бъде завършен целият, ние все още имаме опция да го фазираме – да отделим част от него и да кажем, че това съоръжение ще го направим следващия. В същото време, когато се вади проект от оперативната програма, финансирането по нея се намалява със стойността му.

Успоредно с това, важно в случая е това, че в част от програмите сме в т.нар. „оувърбукинг” – свръхдоговаряне. Последното означава, че целенасочено сме договорили над 100%. Обяснението е, че винаги при изпълнението има икономии, има непризнати разходи, има проекти, които не се реализират. Вицепремиерът разяснява, че планът още 2012 година е бил към края на програмния период свръхдоговарянето да е средно около 110-110 на сто. По думите ми, планът е като плавно приземяване с парашут, към края на програмния период то да се успокои към 100-те процента. Ако свърхдоговарянето остане така, това означава тези 10-11% разлика също да се извадят от бюджета, уточни Томислав Дончев.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си