Продължава записването за Националния експертен семинар по обществени поръчки (гр. Банско, 27 февруари – 1 март, 2019 г.
Актуално

МЗ стартира процедурата за платформата за търговия с лекарства

Министерството на здравеопазването е стартирало процедурата за подготовката на софтуера за бъдещата електронна платформа за търговия с лекарства за болниците, показва справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Прогнозната стойност на поръчката е 300 хил. лева без ДДС. Оферти могат да се подават до 23 септември. Заложен краен срок за изпълнение на поръчката до 30 януари 2016 г.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов заговори още преди няколко месеца за въвеждането на електронна платформа за търговете с лекарства за болниците с цел по-прозрачно изразходване на средствата за медикаменти. Основният му аргумент е, че навсякъде в Европа, където процесът е електронизиран, разходите за лекарства са спаднали с около 20 на сто.

След пускането на платформата тя ще стане единственият начин, по който лечебните заведения ще могат да купуват лекарства. Очакванията на здравното министерство са с въвеждането на електронните търгове да се разшири кръгът от фармацевтични фирми, които могат да участват в процедурите, както и да се намали вероятността от корупция при доставките и да се елиминират необясними разлики в цените на едни и същи медикаменти за различни лечебни заведения.

Според анализ на Центъра за противодействие на корупцията и орагнизираната престъпност (т.нар. БОРКОР) лечебните заведения са сред възложителите на обществени поръчки, които допускат най-много нарушения и злоупотреби.

През последните години разходите за лекарства растат с изключително бързи темпове – в пъти по-бързи в сравнение със средното за Европейския съюз (ЕС). Дълговете на болниците към доставчици също се увеличават значително, като голяма част от тях са просрочени.

Източник: puls.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си