Всички места за обучението на 26-27 септември вече са заети! Заповядайте на обученията ни по електронно възлагане чрез платформата ЦАИС ЕОП, които ще се проведат на 10-11 и 24-25 октомври!
Актуално

БТК надделя над Мобилтел в обжалвана поръчка за телефония на транспортното министерство, сблъсък на необичайни тръжни похвати в името на победата

В свой анализ, колегите от в-к “Капитал” разглеждат процедура за телекомуникационни услуги на ресорното министерство и акцентират върху любопитни аспекти от търговете за избор на доставчик на телефония в администрацията. Публикуваме материала без съкращения*.

Безплатни разговори навсякъде за две години. Тази вариация на мобилна услуга е мечта за всеки реален телеком потребител, а за служителите на министерството на транспорта (МТИТС) тя вече е сбъдната. Това става ясно, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не уважи жалбата на “Мтел” за загубената от компанията обществена поръчка за предоставяне на телеком услуги. В решението на антимонополния регулатор се виждат детайли за офертите на спечелилия търга БТК и втория участник – “Мтел”, които внасят известна яснота за условията на държавните ведомства и предложенията на операторите в подобни търгове – цените за разговори и на двете компании са за нула стотинки на минута, а плащанията за всяка SIM карта са такси или за мобилен интернет, или за месечен абонамент.

Поръчката

Търгът за телеком услуги за транспортното министерство е обявен на 17 април 2015 г. с две позиции – една за предоставяне на мобилни и друга за фиксирани услуги. Общата прогнозна стойност е 200 хил. лева без ДДС за срок от две години. В поръчката са включени 200 мобилни и 500 фиксирани абоната, обединени в корпоративна мрежа.

Критерият за определяне на победител е “най-изгодна оферта”, но по редица показатели. По първата позиция най-голяма тежест (75%) са цените за мобилни гласови услуги. С по 10% са тези за мобилни интернет услуги и за предоставени безплатни минути. С 5% са цените за SMS-и и MMS-и.
При втората позиция има само ценови показатели, които формират 80%, и такива за специфични условия, които съставляват останалите 20%.

Трикове за печелене на поръчка

В жалбата си до КЗК “Мтел” отбелязва, че победителят БТК е дал по всички показатели нулева цена, като единствено при позицията за мобилен интернет чрез data карта има стойност от 96 лв. месечна такса. Тезата на “Мтел” е, че бившият държавен монополист извършва кроссубсидиране – тоест предлага услуга под себестойност за сметка на приходи от друго действие, което според компанията се явява антиконкурентно поведение и ценова дискриминация.

В своя защита БТК публикува почти цялата документация по офертата, като посочва, че “Мтел” също е предложила нула лева за повечето ценови показатели. Разликата е, че мобилният оператор е дал месечна абонаментна такса за мобилни гласови услуги от 4.50 лв. и месечен достъп за мобилен интернет от 13.25 лв. Така излиза, че офертата на “Мтел” е значително по-евтина, но БТК са сложили цялата цена при мобилния интернет, което й дава предимство при изчисляване на коефициентите, и компанията печели поръчката.

Решението

КЗК е решила да не уважи жалбата на “Мтел” с мотив, че няма наличие на кроссубсидиране, тъй като търгът е за предоставянето на пакетна услуга – комбинация от две или повече услуги на една цена. Регулаторът е на мнение, че двете компании са подали оферти, които отговарят на изискванията и съответно решението на държавното ведомство е легитимно.

Поръчката може да не е на голяма стойност, но е показателна за някои подробности при провеждането на процедури за избор на доставчик на телеком услуги за държавните ведомства. От една страна, служителите на транспортно министерство разполагат с безплатни разговори, но на пазара с корпоративни клиенти подобни отстъпки не са нещо ново. От друга – случаят е показателен как с дребни трикове невинаги икономически най-изгодната оферта печели обществената поръчка.

*Заглавието е наше.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си