Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

За шест дни разпределят 50 милиона евро за земеделска техника

50 млн. евро се готви да усвои Министерството на земеделието за 6 дни по изтичащата Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г., съобщават от в-к „Труд“. Днес стартира извънреден прием за покупка на трактори и комбайни, като максималната сума за проект не може да надвишава 500 хил. евро, посняват от всекидневника. Крайният срок за кандидатстването изтича след броени дни – на 12 септември. Стартирането на мярката почти съвпада с откриването на най-голямото изложение за земеделска техника „БАТА агро“.

“ЕК позволи на България този извънреден прием на проекти по изтичащата програма. В противен случай тези 100 млн. лева щяха да бъдат загубени заради отпаднали проекти за модернизиране на земеделски стопанства”, уточниха пред медията експерти от ведомството на Десислава Танева. Срокът за кандидатстване бил кратък, защото България трябва да приключи с разплащането на средствата по старата програма до края на 2015 г.

Зърнопроизводителите бяха лишени от възможността да закупят техника по новата Програма за развитие на селските райони, тъй като проектите им не бяха определени за приоритетни и европарите отидоха само за техника на животновъди, плодове, зеленчуци и за биопроизводители.

Още преди месеци дистрибутори на техника алармираха агроведомството, че изключването на зърнопроизводството от субсидии за техника вече е породило проблем, защото машините предварително били доставени, а зърнопроизводителите дори били взели кредити, за да ги изплащат.

Никой не е очаквал секторът да бъде изключен от финансиране. По думите на консултанти именно тези проекти сега ще имат шанс за 6 дни да намерят субсидиране.

Към момента по изтичащата програма се очаква страната ни да загуби поне 100 млн. лв. европари, казаха още експертите от агроведомството. Загубите ще са основно от проекти на кметства, които няма да бъдат завършени до края на тази година.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си