Актуално

Новият ЗОП приет и от икономическата комисия в НС, предвижда до три пъти по-бързи процедури

Законопроектът за нов Закон за обществените поръчки предлага завишаване на стойностните прагове, над които се прилагат процедурите по ЗОП, с цел доближаването им до европейските стандарти. Изключение ще се прави единствено в строителството, където ценовата конюнктура е по-ниска, посочи вносителят на новия закон, вицепремиерът Томислав Дончев. Проектът предвижда още съкращаване на времето за провеждане на процедурите до три пъти, посочи Дончев.

Не можем да си позволим една процедура за строителство да се изпълнява за седем месеца, а самото възлагане да отнема шест, както често се случва в практиката, особено ако имаме случай на обжалване. В случаите на открита процедура, когато тя е базирана на най-ниска цена, има една възможност да се обръща реда за разглеждане на предложенията, което гарантира много по-бързо производство, т.е. първо се отваря плика с цената, от всичките оферти се вижда коя е тази с най-ниска цена. На въпросния кандидат се проверяват всички останали документи. Ако те съответстват на изискванията, ние автоматично имаме избран победител. Без необходимост да се разглеждат всички останали оферти, обясни вицепремиерът.

Синдикатите поискаха кандидатите по изпълнението на обществените поръчки да нямат финансови задължения към работници си. Предложението не срещна одобрението на вносителя с мотива, че на закона не бива да се вменяват други функции.

Законопроектът беше приет на първо четене от Комисията по икономика и туризъм в парламента.

Източник: БНР

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си