Актуално

Преместването на АОП раздели управляващи и опозиция при гледането на новия ЗОП във финансова комисия

Преместването на Агенцията по обществени поръчки от икономическото във финансовото министерство се очертава като основен аргумент на депутатите от опозицията срещу изцяло новия Закон за обществените поръчки. Това стана ясно при гледане на нормите в парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която одобри проекта в четвъртък. Ден преди това законопроектът мина на първо четене и в икономическата комисия.

От името на вносителя, вицепремиерът Томислав Дончев защити структурната промяна и подчерта връзката й с предварителния контрол, осъществяван от Агенцията.

“Опитваме се да въведем ясен ред на всички форми на контрол, като се залага на предварителния контрол от страна на Агенцията по обществени поръчка“, каза Томислав Дончев.

Това е и причината новият закон да предвижда Агенцията по обществени поръчки да премине от Министерство на икономиката към Министерство на финансите. Според вицепремиера това е добър вариант, защото цялата контролна система се намира във финансовото ведомство. “Там е и Държавната финансова инспекция и одита и преместването ще ни даде повече синхрон при контрола“, аргументира се Дончев.

Таванът на заложените санкции в новия Закон за обществените поръчки е 20 000 лева при установени нарушения, но между първо и второ четене те ще бъдат завишени, каза още Дончев, който ги определи като неадекватни.

“Новият закон за обществените поръчки е по-ясен. Промени се правят в самия закон, а подробните правила ще влязат в правилника към него“, обясни още вицепремиерът. Според него с новия акт трябва да бъде въведена и електронна платформа за тръжни процедури.

Както стана ясно при представянето на проекта, той урежда също така възможности са съвместно и колективно възлагане.

Източник: ПИК, Канал 3

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си