Актуално

ОПОС 2007-2013 с шансове за пълно усвояване на бюджета

27 нови пречиствателни станции, 13 рехабилитирани, осем депа за отпадъци и 2516 км ВиК мрежа са изгадени по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Това са само част от резултатите, постигнати със средствата по оперативната програма, които оповести пред журналисти от ръководителя на УО на ОПОС Яна Георгиева, съобщава сайтът Infrastructure.bg. Сред успехите могат да се добавят и закупените 126 автобуса за градския транспорт на София, 10 метровлака, 20 нископодови трамваи, 100 нови тролейбуса за Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен. Осигурено е финансиране и за доставката на 201 пожарогасителни автомобила за трите национални парка – „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“, 11 природни парка, 55 резервата и 35 поддържани резервата.

Като добра новина се приемат и данните за усвояемостта – според обявеното, до този момент са разплатени 93% от бюджета на ОПОС. Програмата се движи със силни темпове, има предпоставки за изцяло усвояване на ресурса по бюджета й.

„Надявам се, че няма да стигнем до загуба на средства, работи се много ускорено на терен по обектите, имаме пълна готовност за верификация на подадените искания за средства от бенефициентите“, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Крайният срок за физическо изпълнение на проектите по ОПОС е до 31 октомври т.г. „Имаме предпоставки да няма загуби на средства, въпросът е дали и доколко ще организират работата си общините и строителите в оставащото време“, добави министърът.

Към 24 септември са сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 4.136 млрд. лева или 121.56 на сто от общия размер на средствата по програмата. Плащанията по вече сключените договори са в размер на над 3.178 млрд. лева или 93.39 на сто от общия ресурс на програмата, с включените аванси. Успешно са изпълнени 218 проекта с усвоени 429 млн. лева. Все още се изпълняват 226 проекта по програмата. Най-голямата инвестиция по ОПОС е заводът за третиране на отпадъците на София, с депо и две компостиращи инсталации, с работата на които количеството депонирани отпадъци ще намалее до 70 пъти.

Рискови са 11 проекта по приоритетна ос „Води“, както и два проекта по приоритетна ос „Отпадъци“. Физическото изпълнение на проектите трябва да приключи до 31 октомври т.г. 11-те проекта в сектор „Води“ ще бъдат предложени за фазиране – т.е. прехвърляне на част от изпълнението им за финансиране в следващия програмен период на ОПОС. Сред тях са проектите на Банско, Белене, Шумен, Ямбол, Раднево, Тервел, Видин, Враца, Силистра.

В сектор отпадъци рискови са проектите в Бяла, Русенско, и Разлог, но там няма възможност за фазиране, посочи министър Василева. Ако проектите не могат да приключат в установения срок, общините ще трябва да търсят други начини за финансирането им. Според Ивелина Василева доскоро е имало риск и за проекта на Ямбол, но вече има уверение, че ще приключи в срок. В Разлог също са напреднали доста физическите дейности на терен.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си