Актуално

Предстои гласуване на първо четене на промените в стария ЗОП, новият също чака разглеждане в зала

Парламентът ще заседава извънредно заради ваканцията за местните избори

Очаква се в близките дни най-после да бъде приет проектът за изменение и допълнение на сега действащия Закон за обществените поръчки. Законопроектът бе одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание още преди месеци, но все не намираше място в законодателната програма. Това можеше да се случи и днес, в рамките на извънредно заседание, но липсата на кворум не позволи пълноценна работа в пленарна зала. Ударната нормативна дейност се налага заради двуседмичната ваканция около местните избори, гласувана по-рано този месец. В първите две седмици на октомври народните представители ще работят във вторник от 11 до 18 часа, а в сряда и четвъртък ще имат удължени заседания – от 9 до 16 часа.

Както ЗОП+ вече писа, с вероятно последната промяна в натежалия от прекрояване закон ще бъдат подобрени разпоредбите, регулиращи преференциалния режим на възлагане на предприятия и кооперации на хора с увреждания. Другото съществено изменение е свързано с преместването на Агенцията по обществени поръчки в Министерство на финансите.

Припомняме, че проектът на нов ЗОП също предстои да бъде гледан на първо четене в пленарна зала след като мина успешно през правната, икономическата и финансовата комисия. В свое интервю пред БНТ тази сутрин вицепремиерът Дончев изрази задоволство от факта, че подкрепа за новия закон е заявена от целия политически спектър. Това според него е важно, защото е необходимо този акт, както и дългоочаквания Закон за еврофондовете, да бъде приет преди края на годината, за да може да влезе в сила от началото на 2016 г.

Програмата на извънредното заседание може да видите тук.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си