Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

144 инспекции и открити нарушения за 4,5 млн. лв. при обществени поръчки е равносметката на АДФИ за третото тримесечие

През третото тримесечие на 2015 г. инспекторите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) приключиха 144 инспекции, съобщиха от агенцията. 90 от проверките са извършени по постъпили в АДФИ сигнали, а останалите 54 са въз основа на Годишния план на институцията.

В рамките на тримесечието финансовите инспектори са констатирали вреди за близо 1,123 млн. лв., от които над 416 хил. лв. са възстановени по време на инспекциите. Констатирани са 44 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за близо 4,457 млн. лв. За откритите през тримесечието нарушения общо са съставени 305 акта за установяване на административни нарушения.

Около 75 от проверките са в общини, като част от тях са били хванати в нарушение. Така например вредите за бюджета от търгове на община Кочериново са за 145 956 лв., Пазарджик – 117 355, Добрич – 10 000 и др. Някои от общините са върнали парите, а други все още дължат суми към хазната. Нарушения са констатирани и в община Върбица, Хитрино, и др. Сред нарушителите са и Агенцията за бежанците – с почти 190 000 лв., Агенцията по рибарство – с 3550 лв., и др.

Тъй като съставените актове подлежат на съдебен контрол и обичайно повечето от тях се обжалват, обявените данни за допуснати нарушения и нанесени вреди не следва да се считат за окончателни.

Източници: СЕГА, Investor.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си