Актуално

ЕК публикува ръководство за избягване на грешки при обществени поръчки

Европейската комисия публикува ръководство за откриване и избягване на най-често срещаните грешки при обществени поръчки по проекти, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Това съобщиха от пресцентъра на представителството на ЕК в България.

Наръчникът е изготвен, за да подпомогне длъжностните лица в целия Европейски съюз, които администрират европейски проекти.

Почти половината от средствата от европейските фондове се връщат в реалната икономика чрез обществени поръчки. Най-честите грешки в обществените поръчки се допускат заради недостатъчен административен капацитет. Неговото подобряване и усъвършенстването на системите за управление и контрол ще допринесат за постигане на по-добри резултати със средствата на европейските данъкоплатци, посочват от Брюксел.

Ръководството излиза дни преди публикуването на доклада за 2014 г. на одиторите на ЕС за изразходването на бюджета, съобщава БНР. В годишните доклади на Европейската сметна палата често се критикува високия процент на грешки при усвояването на европейските средства. Той представлява оценка за размера на средствата, които не е следвало да бъдат изплатени, тъй като не са били използвани в съответствие с приложимите правила.

България беше сред 7-те държави-членки, в които Сметната палата откри редица нарушения на правилата за възлагане на обществени поръчки в предишния си доклад за 2013 г.

Ръководството на български език може да свалите тук.

Източник: iNews.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си