Възползвайте се от ПРОМОЦИОНАЛНАТА ОФЕРТА за услугата "ЗОП+ Асистент" по обществени поръчки!
Новини

Дейности за милиони извън МВР, разделят полицаи и чиновници

С промени в Закона за МВР се създава Държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги“, на което да бъдат възложени определени нетипични за държавните органи функции. Проектът на Министерския съвет бе внесен в парламента в петък, 6 ноември.

Новото предприятие ще поеме издаването на лични документи, регистрационни табели на КАТ, както и извършване на предпечатна подготовка и изработване на защитени документи, печати и щемпели.

Неговият изпълнителен директор ще има право да сключва договори до 100 000 лева без ДДС без обществена поръчка. Предприятието ще се издържа от такси, приходи от стопанска дейност и т.н. Не е предвидена бюджетна субсидия.

Приходите от такси по бюджета на МВР през 2016 са предвидени да бъдат 95 млн. лева. Интересно е, че те са без промяна спрямо 2015 г.

Разходите по бюджетна програма „Информационно осигуряване и административно обслужване“ за 2016 са планирани на 131 млн. лева.

Идеята всички услуги за гражданите, предоставяни от МВР, да бъдат отделени в държавно предприятие към ведомството, което ще може да се развива самостоятелно, бе анонсирана от министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова миналия месец. Тя поясни, че става въпрос за друга финансова система, при която вместо тези пари да отиват в бюджета и оттам да идват като трансфери в МВР, ще остават в дружеството, което „ще може технологично по-добре да се развива“. Идеята е в това дружество да работят основно хора по трудово правоотношение, в министерството да останат държавните служители, а в полицията – полицейските служители.

Ако услугите за граждани в МВР се отделят в самостоятелно държавно предприятие към ведомството, единствената разлика ще бъде, че финансирането ще бъде независимо от бюджета. В същото време работещите ще запазят правата си на служители на МВР и ще е в техен интерес. Това заяви Христо Христов, председател на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР, по повод предложението.

В закона се предвижда и диференциране на статута на служителите – полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, за които са приложими разпоредбите на ЗМВР, от една страна, и държавни служители, чийто статут се урежда от Закона за държавния служител (ЗДСл), от друга. Тази промяна също бе анонсирана предварително и е крачка към разграничаване на социалните и пенсионни привилегии на работещите на терен и на останалите служители.

Източник: Investor.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си