Актуално

България вероятно ще усвои около 85% от европарите от стария програмен период

Близо 15% ще са неусвоените средства по част от оперативните програми от Програмен период 2007-2013 г, сочи справка на Единния информационен портал по управлението на средствата цитирана от БГНЕС. От нея се разбира също, че правителството е разплатило с бюджетни средства повече от 2.2 млрд. евро, за които ще чака възстановяване от Европейската комисия. Има обаче вероятност България да не получи цялата сума, ако в реализираните с тях проекти, бъдат открити нарушения.

Данните са към 30 октомври и от тях се вижда, че най-много пари от бюджета са дадени за обекти по оперативна програма „Околна среда“, плащанията по която на два пъти бяха замразявани. По нея 99.48% или 1.7 млрд. евро са финансирани с пари на данъкоплатците, като ЕК е признала разходи само за 977 млн. евро.

На другия полюс е програмата „Развитие на човешките ресурси“, по която 95 на сто от вложените 980 млн. евро идват от Европа.

Изпълнението на програмен период 2007-2013 г. приключва окончателно в края на тази година. Какъв е окончателният процент на усвоените средства и колко от тях България е загубила, ще се разбере в първите месеци на следващата година. По данни на ЕК 81.83% от разходите на страната по европрограмите са признати, което подрежда България на 24-то място сред 28-те държави членки.

Източници: БГНЕС, Дневник

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си