Продължава записването за Националния експертен семинар по обществени поръчки (гр. Банско, 27 февруари – 1 март, 2019 г.
Актуално

Кредити и финансови корекции спъват новите европроекти на общините

„Много общини са взели заеми както за осигуряване на задължителното собствено участие при изпълнението на проектите, а също и за да платят наложените санкции след установени грешки при процедурите. Това ще блокира осигуряването на допълнителни средства за плащане на собственото участие на общините по новите европейски проекти”, коментира по БНР заместник-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Емил Савов.

Само по старата оперативна програма „Околна среда” 2007-2014 размерът на наложените финансови корекции възлиза на 192 236 000 лева, заради нарушения при провеждането на обществените поръчки и лошо законодателство.

Изпълнението на новите проекти по европейските програми ще се забави и заради изтеглените заеми от общините за завършване на старите европейски проекти. Плащането на старите дългове ще продължи и в следващите години, но в същото време общините трябва да осигурят допълнително финансиране, за да поемат собственото участие за новите  европейски проекти.

„Наистина съфинансирането сега се увеличава. Увеличава се също и делът на финансовите инструменти, които са си пак заеми и не са безвъзмездна финансова помощ. От тези пари, които сега ще приключат до края на сегашната година,  т.е. до допустимия период, прилагайки правилото N+3. Ние очакваме нова лавина от констатации и предложения за корекция от началото на следващата година. Ако знаем, че сега говорим за големи проекти, за големи корекции и само една такава може да направи, така че от този основен показател за разход и за обслужване на дълг на година да преминат в законови лимити, което вече дава много отрицателни сигнали”, обясни Емил Савов.

Вицепремиерът Томислав Дончев с ресор икономика също признава за съществуващото затруднение пред общините да не могат да започнат нови европейски проекти заради натрупани финансови задължения. „Държавата доколкото е в състояние, нейните ресусрси също не са безкрайни. Ние ще направим всичко възможно да помогнем, но все пак не забравяйте, че позицията на европейските институции и на всички контролни органи е, че няма как с лека ръка да бъде взето решение – абсолютно всички корекции да бъдат за сметка на държавата”, призна вицепремиерът.

По неговите думи държавата ще направим всичко възможно да помогнем, но няма как всички корекции да бъдат за сметка на държавата.

Източник: infostock.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си