Актуално

Новите 110 автобуси за София все пак ще са китайски

ВАС отхвърли жалбата на „Ивеко“ срещу класирането в търга на „Столичен автотранспорт“ и потвърди първоначалния победител – „Джънджоу юйтун бус ко. лимитид“

Точно единадесет месеца след като общинското дружество „Столичен автотранспорт“ обяви поръчка за доставка на 110 нови дизелови автобуса, победителят в конкурса е окончателно потвърден – това е китайската компания „Джънджоу юйтун бус ко. лимитид“ (Zhengzhou Yutong Bus Co. Ltd). Предстои да бъде подписан и договорът с китайския изпълнител. Крайната стойност на поръчката е близо 34 млн. лв., които са осигурени със заем на общинската фирма.

До съдебното решение се стигна след поредица от обжалвания и административни решения – последното от които е на Върховния административен съд и е в полза на китайския производител, който още през юли беше класиран на първо място от възложителя.

Хронология на процедурата

На обявения преди година търг подадоха оферти 10 производителя от Китай, Турция, Чехия, Полша и Германия, но до отваряне на цените стигнаха шест от тях. Четири от участниците (чешката „Сор Либхави“ ООД, турската „Отокар Отомотив Ве Савумна Санайи“, китайската „Хайгер бус компани лимитед“ и турската „Анадолу Исузу Санайи Ве Тиджарет“) бяха отстранени от обществената поръчка.

Основната тежест в офертите им трябваше да има предложената цена – общо 60% от крайната оценка в обществената поръчка. Останалите 40% трябваше да бъдат изчислени на база техническите характеристики на предложените автобуси. Крайното класиране постави китайската „Джънджоу юйтун бус ко. лимитид“ на първо място, като предложената от компанията цена беше с 10 млн. лв. по-ниска от прогнозната стойност на търга от 43 млн. лв.

Класираните на трето място „Ивеко Чешка република“ обжалваха решението пред Комисията за защита на конкуренцията с аргумента, че в офертите на първите две компании липсва документация и има разминаване между реалните технически параметри на автобусите им и описанието в каталозите. КЗК отхвърли повечето мотиви на „Ивеко“, но прие този за несъответстващите технически параметри и върна конкурса за ново класиране. Според решението на комисията първите два участника – „Джънджоу юйтун бус ко. лимитид“ и турската „Карсан Отомотив Санайи Ве Тиджарет“, е трябвало да бъдат предложени за отстраняване от търга заради неизрядна документация.

От КЗК до ВАС

Въпреки надеждите на общината обществената поръчка да мине без обжалвания казусът стигна и до Върховния административен съд, след като решението на КЗК беше обжалвано от китайската компания. На свое заседание в края на ноември ВАС реши да отмени решението на КЗК.

Така ВАС отхвърли жалбата на „Ивеко“ (Iveco Czech Republic AS) срещу решението на съвета на директорите на „Столичен автотранспорт“ за класиране на участниците и определяне на изпълнител в процедурата. Решението е окончателно, а това означава, че класирането остава валидно и „Столичен автотранспорт“ трябва да възложи поръчката на „Джънджоу юйтун бус ко. лимитид“. Това ще стане въпреки критиките за несъответствие между подадените от „Джънджоу“ разходи за гориво и емисионни разходи с еконормите и за непълни данни в документацията.

Край на концесиите

Целта на общината е с новите автобуси да се обслужват линии, които все още са дадени на концесия на частни фирми. Столичният общински съвет вече взе решение да не подновява договорите за линиите 30, 42, 54, 68, 84 и 90 (две от които се обслужват от „МТК транс“, а останалите – от „Карат – С“), а да ги даде на „Столичен автотранспорт“.

През 2013-2014 г. Столичната община беше в подобен кръг на обжалвания при друг търг – за доставката на 126 метанови автобуса, в който участваха същите компании. Тогава поръчката отиде при германската „Ман трак енд бъс“ срещу 66.5 млн. лв., осигурени от оперативна програма „Околна среда“.

Източник: Капитал (заглавието е наше)

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си