Актуално

Енергиен експерт: Либерализираният енергиен пазар дава много възможности за договаряне

При либерализирания пазар на електроенергия възможностите за договаряне са много. Това коментира пред БНР енергийният експерт Атанас Георгиев.

Търговците на електроенергия могат да предлагат различни тарифи за отделни часови зони или за различен вид потребление на домакинства, малък бизнес, среден бизнес и т.н. Това, което наблюдаваме до момента е как по-големите потребители на електроенергия, тези, които са присъединени към мрежите средно напрежение, т.е среден бизнес и нагоре, успяват да получат не само по-добри цени, но и по-добри условия и най-вече могат да сравняват условията в договорите на своите доставчици, ако някой от тях не им харесва да го заменят, каза той.

На пазара на електроенергия вече започна договаряне и на редица държавни институции и частни дружества. Днес стана ясно, че и администрацията на президента е обявила открита процедура за възлагане на обществена поръчка за снабдяване с електроенергия на пазарен принцип.

Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания в Благоевград е първото лечебно заведение в Югозападна България, което също е подписало договор за снабдяване с електроенергия на пазарен принцип. Първата сметка показва, че разходите са намалели с 25-30 на сто.

Стартът на либерализацията на пазара за електроенергия за битовите потребители все още обаче се бави. Очаква се до края на април да бъде готов докладът на Световната банка, след което да се изработи моделът за пълната либерализация на пазара в България.

Припомняме, че за целта трябва да бъдат направени и промени в Закона за енергетиката. В частност става въпрос за премахване на текста, касаещ НЕК като единствен купувач. От своя страна електроразпределителните дружества трябва да изготвят товарови профили на клиентите си. Промените в енергийния закон се очаква да станат реалност през втората половина на 2016 г., като едва след това ще стане реална и възможността за излизане на битови потребители на свободниа пазар.

Източник: 3e-news.net

 

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си