Актуално

Т. Дончев: България е усвоила 98% от разполагаемия бюджет на европрограмите

Трябва да сме готови за момента, в който еврофинансирането за България ще бъде редуцирано, заяви вицепремиерът

България е усвоила 10,8 млрд. евро, или 98%, от разполагаемия бюджет на оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в периода 2007 – 2013 г. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът с ресор еврофондове Томислав Дончев. Той уточни, че спрямо изначалния бюджет в 2007 г. процентът усвоени средства е по-нисък – 96 на сто.

Към момента сме заявили за възстановяване към Еврокомисията 7,7 млрд. евро и в следващите месеци ще продължим да изпращаме фактури, допълни той.

Отличният резултат е 100% плащания. Резултат над 95 – 96% следва да бъде оценен като много добър, даде оценка вицепремиерът.

Той подчерта, че при администрацията все още има какво да учи що се отнася до очаквания ефект от проектите, а не просто да се строи. „Надявам се да не виждаме повече случаи на ремонтиран басейн в училище за 3 млн. лв., за който няма пари да бъде напълнен и никой няма полза от него“, обясни той.

Трябва да харчим средствата от данъци по същия начин, по който ползваме евросредствата, става въпрос за публични пари, заяви Дончев.

„Не се предвижда средствата от ЕС да изчезнат след 2020 г., но трябва да сме готови за момента, в който еврофинансирането за България ще бъде значително редуцирано“, каза той.

Към него беше отправен въпрос от депутата Слави Бинев за критиките на Европейската сметна палата към България в доклад за 2014 г. и неспазването на правилата за възлагане на обществени поръчки.

Томислав Дончев припомни, че в доклада през 2014 г. е констатирано изоставане на България при инструментите за финансов инженеринг. Има констатация и за неспазване на правилата за обществените поръчки. Установено е, че е подобрена системата за идентификация за земеделските парцели.

Докладите и на националната, и на Европейската сметна палата имат характер на стратегически документ, обясни вицепремиерът.

Той допълни, че в изминалия програмен период са реализирани 12 хил. проекта от общини, фирми, НПО и държавни учреждения. При такъв голям обем е нормално да има грешки, волни или неволни. Усилията са да не остават неоткрити и несанкционирани грешки, обясни той.

Източник: Investor.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си