Актуално

От БОРКОР също излязоха със становище по новия ЗОП

Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) към Министерския съвет вижда нередности в част от приемащия се на второ четене в парламента изцяло нов Закон за обществените поръчки. В доклад, цитиран от “Дневник”, от Центъра предупреждават вицепремиера по европейските фондове и икономическите политики Томислав Дончев за пропуски, а в един от членовете, и за “незаконосъобразна норма, която би могла да способства корупционно поведение”.

Законопроектът, който днес се очаква Народното събрание да успее да гласува окончателно докрай, въвежда европейски директиви, без които страната търпи критики от Брюксел, но при дискусиите депутатите от Реформаторския блок Гроздан Караджов (гражданска квота), от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров, от БСП Филип Попов и от ГЕРБ Методи Андреев изразяват съмнения за отварянето на корупционни вратички.

“Възможност за корупционно поведение”

От БОРКОР отбелязват, че в чл. 20, ал. 16, който при приемането си на второ четене е станал чл. 21, се узаконява възможността за неправомерно разделяне на поръчките, което е правно недопустимо. В нормата пише, че не се смята за разделяне възлагането в рамките на 12 месеца на повече от една поръчка: 1. с обект изпълнение на строеж или проектиране и изпълнение на строеж; 2. с идентичен или сходен предмет, които не са били известни на възложителя към момента на възлагане на преходна обществена поръчка с такъв предмет.

“Текстът е в противоречие с чл. 20, ал. 15 (бел. ред. – чл. 21, ал. 15 при окончателното й приемане), която установява императивна забрана за “разделяне на поръчката на части с цел прилагане на по-облекчен ред за възлагане”, пише в доклада.  “Считаме, че правната норма е незаконосъобразна, създава противоречие и конфликти, както и би могла да способства прояви на корупционно поведение”, предупреждават от БОРКОР.

“Създадените възможности в нормата могат да предопределят субективни решения от различните възложители и по този начин да повлияят върху прогнозната стойност на обществената поръчка, което на практика ще доведе до разделяне на поръчката”, смятат от Центъра.

Също така като слабо място посочват избора на изпълнител без провеждане на процедура, което създава удобна възможност за избор на конкретна фирма.

“Считаме, че е създадена възможност, която да доведе до компенсиране и позволено узаконяване на недобро административно управление и пропуски в планирането на обществените поръчки, което на практика представлява нарушение на основните принципи на закона”, добавят от БОРКОР.

Предложенията на центъра са били членът или да отпадне изцяло, или да се редактира, така че да се ограничи възможността за субективно определяне на вида, прогнозната стойност на процедурата, както и вратичката за избор на изпълнител без процедура.

Народното събрание обаче не се е съобразило и и е приело спорната норма  без дискусия на 20 януари с 87 гласа “за” (64 от ГЕРБ, 1 от ДПС, 10 от Реформаторския блок, 3 от БДЦ, 8 от АБВ и 1 независим), 12 “въздържал се” (9 от БСП, 2 от Реформаторския блок и 1 незасим) и без нито един депутат “против”, сочи справка в сайта на парламента.

Още критики

Сред другите критики на БОРКОР към закона са липсата на определения на “подизпълнител”, “съществени промени”, “спешно възлагане”, както и липсата на задължение на възложителя да публикува в сайта на Агенцията за обществените поръчки процедурите за малките поръчки за строителство на стойност от 50 хил. до 270 хил. лева и за доставки – от 30 хил. до 70 хил. лева, които се осъществевят с публична покана.

БОРКОР не засяга в доклада си други промени, предизвикали множество коментари. Сред най-спорните е възможността на възложителите – най-често държавни и общински структури, да дават пари на радио и телевизионни оператори без да възлагат обществена поръчка и по свой избор, което е нарушение на управленската програма.

Запази се невъзможността на участниците в малките обществени поръчки да подават жалби. Сред новостите е възложителят сам да преценява тежестта на дадени нарушения или престъпления, изброени в списък, на кандидатите и да преценява дали да ги допусне до процедурата, което някои депутати нарекоха член “Добър ден, корупция”.

Също така критики бяха отправени и към приетите норми за още по-голямо овластяване на председателя на Комисията за защита на конкуренцията, който сам ще разпределя на служители на ведомството си постъпилите жалби, членовете на комисията ще имат право само да наблюдават проверката, но не и да се месят. Според народни представители по този начин няма гаранции, че жалбите на една и съща фирма няма да бъдат провервани от един и същи служетели или екип, което създава предпоставка за корупция.

Гласуването на второ четене на Закона за обществените поръчки ще продължи и днес на извънредно заседание на парламента. На миналото заседание се прие покана за присъствие да получи Томислав Дончев, чийто екип е изготвил закона. Миналата седмица вицепремиерът отказа да коментира “емоционалните изказвания” в пленарната зала.

Източник: Дневник

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си