Минали броеве

Брой 2, 2016 г.

Скъпи читатели,

Преди броени дни Народното събрание прие дългоочаквания нов Закон за обществените поръчки. Той ще замени многократно ремонтирания действащ закон и трябва да въведе в националното законодателство изискванията на последното поколение европейски актове в областта, приети през 2014 г.  Освен чисто техническата задача да се транспонират поредните директиви обаче, проектозаконът е натоварен и с огромни очаквания. Очаквания да се преодолеят редица явления, които традиционно са първа асоциация при споменаването на обществени поръчки – корупция, неефективен публичен мениджмънт, пилеене на ресурси и пр.

Дебатът по текстовете в пленарна зала и отзвукът извън нея потвърди много от горните неща – и за очакванията, и за асоциациите. И макар някои от прозвучалите в НС и повторени от медиите критики за нарочно залагане на вратички за корупция да бяха твърде преекспонирани, на моменти дори истерични, в определени коментари имаше и не малко здрав разум. Сред тях попада констатацията, че в не малка част правилата, предвидени в новите директиви, са доста непознати, дори чужди, за българската действителност и това е много вероятно да породи редица затруднения при прилагането им в практиката. Тук можем да причислим и напомнянето, че транспонирането на директиви наистина не е просто преписване на текстове от европейския в националния закон, а много сложен и деликатен процес по адаптиране на едни общи правила към спецификата на конкретната правна система в държавата членка, всяка със своите писани и неписани правила, традиции, практики. А и че етикетът „Произведено в Брюксел“ не е непременно знак за съвършенство, макар че никой не може и да очаква такова нещо, предвид сложния компромис, който стои зад всеки един общоевропейски нормативен акт.

Когато коментираме приемането на новия закон, няма как да пропуснем и един втори план на нещата. Той донякъде бе засегнат и от вицепремиера Томислав Дончев. Става дума за това, че не е реалистично да очакваме, че можем да решим всички проблеми на системата с един закон. Г-н Дончев го заяви и пред депутатите – проблемът на обществените поръчки не е толкова самият закон, а неговото неспазване. Ние бихме могли да стигнем и по-далече като кажем, че е илюзия да се мисли, че можем да създадем съвършения закон, оптималния контрол за неговото прилагане и перфектните електронни инструменти за пълна прозрачност, които да озаптят корупцията, да накажат или възпрат „лошите“ и да спомогнат да възтържествува справедливостта. Защото, както наскоро имахме възможност да отбележим, подобни стремежи могат да имат за резултат най-вече свръхрегулация, самоограничаване и подхранване на порочния кръг на недоверие.

По ирония на съдбата това, което ни е необходимо за справяне с предизвикателствата в обществените поръчки, беше казано преди заключителния дебат в НС, макар и по друг повод. Това бяха отправените от парламентарната трибуна призиви за премахване на разделителните линии в обществото и напомнянето, че нещото, което може да ни изведе на по-добър път е именно съединението, изведено и като девиз на държавния герб.

И докато текат процесите по осъществяване на нужната промяна в индивидуалното и колективно съзнание, не ни остава нищо друго освен да случваме тази промяна всеки ден с повече търпение, разбиране, откритост, диалог и взаимопомощ. Все неща, които ще са необходими, за да направим прехода към новите правила по-лек и ефективен за всички.

В тази посока ще работим и на страниците на любимото ви списание ЗОП+. С тази цел посвещаваме настоящия брой на новия акт. Заради важността на приемствеността във всичко, поместваме и полезни примери от практиката по старите разпоредби и то по един от най-чувствителните аспекти – обжалването. Не сме забравили и толкова търсените становища по казуси от практиката по възлагане на обществени поръчки.

Приятно четене и честит нов закон!

 Валентин Панчев, консултант на Списание ЗОП+

a-new-beginning


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

НОВИЯТ ЗОП ВЕЧЕ Е ТУК

Дежа вю или нова реалност в обществените поръчки ще бъде новоприетият акт зависи от всички нас, ЗОП+

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • Гледни точки: Елеонора Николова от БОРКОР, Иво Кацаров от Агенцията по обществени поръчки и Петър Славов от Реформаторския блок с коментари за новия ЗОП
  • Интервю: Ивайло Стоянов за възможностите и предизвикателствата в новия Закон за обществените поръчки
  • Интересни казуси от практиката на Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, Цветелина Попова
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Материалите може да прочетете на страниците на списание ЗОП+. С него може да се сдобиете като станете абонати (повече за това тук) или поръчате отделни броеве на телефон 0878 610 705 или e-mail zopplus@gmail.com. Списанието може да бъде закупено и от електронния ни магазин!

Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Провери също

Close
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си