СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА: Абонирайте се в периода 1 ноември - 10 декември 2019 г. и ще получите 10% отстъпка от цената за годишен абонамент! Списание "ЗОП ПЛЮС" на Вашите услуги и през 2020 година!
Актуално

Обжалването на поръчки може да спре до приемане на новата тарифа

Март може да се окаже „нулев“ месец за обжалването на обществени поръчки заради правна бъркотия, обявяват в свой материал колегите от в. „Сега“. Като причина се сочи факта, че на 29 февруари Върховният административен съд обяви за незаконна действащата тарифа за таксите, които Комисията за защита на конкуренцията и съдът събират, за да разглеждат спорове между възложители и фирми. Това справедливо решение на Темида обаче е на път да блокира процеса на обжалване, отбелязват от всекидневника.

Според тарифата, която е в сила от лятото на 2014 г., таксата за обжалване в КЗК е 2% от прогнозната стойност на поръчката, но не по-малко от 850 лева и не повече от 15 000 лева. В последния ден на февруари обаче ВАС обяви тази „формула“ за незаконна, защото таксите на институциите трябва да се изчисляват според направените разходи и не може да се превръщат в данъкоподобно бреме за фирмите и гражданите и в източник за пълнене на нечии бюджети.

При това положение би трябвало да се върне предходната тарифа за таксите, действала преди юни 2014 г. Тя беше съвсем проста – 850 лева за разглеждане на спорове за по-дребни обществени доставки и 1700 лева за по-големите поръчки. Юристите на КЗК обаче са раздвоени и част от тях твърдят, че не е възможно автоматично връщане на старата тарифа, тъй като тя е била изрично отменена с приемането на новата през 2014 г., която пък преди дни бе отменена от съда. При това положение се очертава правен вакуум, който може да бъде запълнен с гласуване на нова тарифа, обясни пред „Сега“ говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов. А дотогава КЗК просто няма да приема нови жалби по обществени поръчки – ще чака правителството да одобри легитимни такси.

Както повечето медии вече оповестиха, проект за нова тарифа вече е подготвен, който обаче е далеч от приемане Според материала на Сега. Проектът бе публикуван за обществено обсъждане на 2 март. Сега тече 14-дневен срок за предложения, допълнения и критики. След това становищата трябва да бъдат отразени, после ще има обсъждане и приемане в Министерския съвет. Сетне постановлението на МС ще чака ред за публикуване в „Държавен вестник“ и едва когато бъде обнародвано, ще влезе в сила. Всичко това може да отнеме и повече от месец, през който КЗК ще се „въздържа“ да приема жалби по казуси от сферата на обществените поръчки, призна говорителят на регулатора Марио Гаврилов. Това е лоша новина за всички фирми, които са недоволни от грешки на тръжните комисии и от нагласени в полза на определени играчи процедури, тъй като и бездруго чакат доста за решаване на споровете. Добрата новина е, че правителството е притиснато от срокове и е длъжно да приеме новата тарифа за таксите до 16 април. Това е датата, на която влиза в сила новият Закон за обществените поръчки.

Съгласно проекта, подготвен от Министерството на финансите, таксите за обжалване ще са твърди суми – 1000 лева за поръчки на стойност до 1 млн. лева, 3000 лева за задания до 5 млн. лв. и 5000 лева за по-едрите поръчки.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си