Актуално

Изслушване на кандидатите за КЗК не се състоя, отвод на Росен Желязков доведе до прекратяване на процедурата

Изборът на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стигна до внезапен обрат точно преди изслушване на кандидатите в Парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм. Причината е отказът от надпреварата на единствения номиниран за председателския пост – бившия главен секретар на Министерския съвет и настоящ член на политическия кабинет на министър-председателя Росен Желязков. С този отвод процедурата бе прекратена, защото всички нови членове на колегиалния орган трябва да бъдат избрани анблок.

Въпреки че ден по-рано политическите сили се обединиха около решението процедурата да продължи тъй като до този момент всички действия са били извършени в съответствие с правилата, размяната на остри реплики в публичното пространство и изказванията за предрешеност на избора доведоха до малко очаквания развой на събитията. Както вече ви информирахме, след подаване на кандидатурите и оповестяване на документите се оказа, че за председателския и заместник-председателския пост има само по едно предложение, а за  петте комисарски кресла се състезават деветима.

“Искам да отпадне всяко съмнение за предрешеност. Не търся служебна победа, отказвам се да се състезавам сам със себе си. Не съм имал и нямам колебания в своите експертни качества. Настоящата позиция е лично и независимо решение. КЗК има нужда от доверие”, заяви Желязков пред членовете на парламентарната комисия по икономическа политика.

Кога и как ще протече новата процедура за избор на ключовия регулатор предстои да бъде решено в близко бъдеще.

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си