Актуално

КЗК ще излезе със специален анализ на проекта на ППЗОП

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала процедура по анализ на предложения от Министерството на финансите правилник за прилагане на Закона за обществените поръчки, става ясно от съобщение на сайта на институцията.

Текстовете ще бъдат проверени дали не ограничават свободната конкуренция. Инициатор на проверката е финансовото министерство.

Документът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство. В него се урежда начина, по който се организират възлагателните процедури, необходимите минимални документи, какви условия могат да поставят възложителите и др. Уреждат се и всички въпроси за вписване в Регистъра и достъпа до информацията в него.

Според вносителите един от най-съществените моменти в правилника са правилата относно вътрешноведомственото или т. нар. “инхаус възлагане”. Това е изключение, при което обществена поръчка не се провежда, тъй като работата може да бъде извършена от звено или предприятие, което е под шапката на възложителя. Изготвени са и разпоредби, свързани с аналогичен сценарий – възлагането на поръчка между свързани предприятия. Освен това, се въвежда ясна регламентация относно предвидената в новия ЗОП възможност възложителите да отделят малка част от поръчката и да я възложат отделно.

Ако получи одобрението на Министерския съвет, Правилникът ще влезе в сила на 15 април 2016 година.

Източник: Investor.bg, Сега

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си