Продължава записването за Националния експертен семинар по обществени поръчки (гр. Банско, 27 февруари – 1 март, 2019 г.
Актуално

Държавата ще намалява субсидията на общините при злоупотреби с поръчки

Общините ще бъдат глобявани за нарушения при обществените поръчки, особено при повтарящи се грешки и умишлени злоупотреби с държавни пари.  Това ще става чрез орязване на държавната субсидия, сстана ясно по време на дискусия, организирана  от Камарата на строителите по новия Закон за обществените поръчки, който влиза в сила през април.

“Обсъжда се въвеждането на известна редукция на държавната субсидия за общини и ведомства при умишлено и серийно допускане на тежки нарушения по обществените поръчки”, обясни вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев.

Според него намалението на субсидията може да е с 5 -10%. Добър пример за приложена подобна практика била Ирландия, където, ако дадено ведомство не покрие критериите за ефективност от предходната година, парите му се намаляват.

За да стане факт този модел обаче трябват нови промени в законодателството за финансовите взаимоотношения между държавата, от една страна, и общини, министерства и агенции – от друга.

Подобна процедура действа при харченето на парите по европейските фондове. Както е известно, България беше санкционирани по серия проекти заради нарушения в търговете, най-вече по програма “Околна среда”.
Според Дончев няма да се прилагат точно такива правила, но идеята била да има наказания за “рецидивисти” освен сега съществуващите санкции в закона – например персонална глоба за кмета.
“Когато намалим субсидията на общината, която умишлено и не веднъж възлага “лоши поръчки”, хората ще трябва да попитат кмета защо е допуснал нарушение”, обясни вицепремиерът.

Изготвянето на типови процедури, документация за кандидатстване и договори при възлагане на строителни дейности е едно от изискванията, които Камарата на строителите винаги е поставяла пред държавата.

Дончев обаче заяви, че именно в този сектор това ще е трудно. При поръчките за доставки обаче скоро ще има модел с 5-6 критерия по отношение на цената и срока. До два месеца той очаква стандартните изисквания да са готови.

Според Андрей Цеков от управителния съвет  на камарата новият закон дава по-добри възможности за участие в търговете на малките и средни фирми. Най-важното постижение според него е отмяната на забраната за промяна на договора по време на самото строителство, защото процесът се развивал непрекъснато.

Цеков коментира и правилника за приложение на закона: “Добре е, че са предвидени механизми за остойностяване на допълнителни дейности, които в строителството са почти задължителни. Има обаче и някои притеснения. Противозаконно е да се записва, че при неосигурено финансиране възложителят няма да плати, или че ще плати едва когато си получи парите”. Според него твърдата такса при обжалване от 1000 лв. ще е непосилна за малките фирми при поръчки с ниска стойност – например в рамките на 20-30 хиляди лева.

Източник: Mediapool.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си