Продължава записването за Националния експертен семинар по обществени поръчки (гр. Банско, 27 февруари – 1 март, 2019 г.
Минали броеве

Брой 3, 2016 г.

Скъпи читатели,

Докато трескаво разучават новия Закон за обществените поръчки, опитвайки се да вникнат в логиката на европейските и националните законотворци, експертите в областта получиха нова възможност да се включат в създаването на правилата, които ни предстои да съблюдаваме в близко бъдеще. Това стана с публикуването за обществено обсъждане на проекта на правилник за прилагане на ЗОП. Така макар и в последния момент, най-вероятно ще успеем не само да се включим в сроковете за транспониране на директивите, но и да имаме готов правилник при влизане в сила на закона. Това със сигурност ще облекчи положението на споменатите експерти, а и на всички в системата, които в една или друга степен ще бъдат част от мащабния нормативен преход.

Като основен мотив на управляващите да се направи възможното за едновременното влизане сила на новите ЗОП и ППЗОП се сочи рамковия характер на закона. Така се очертава модел в основния акт да се дадат най-вече правилата, залегнали по директиви, а в правилника да се търси местната специфика.

С оповестяването на проекта на правилник картината на промяната при поръчките в България започна да придобива все по-ясни очертания. Къде метафорично, къде не, тя е комбинация между солидната, но никак не лека рамка от композитна Брюкселска сплав и пасторален роден пейзаж. Пейзаж, който именно заради травматичния ни опит до сега е бил доминиран предимно от мрачни, мътни и плътни краски, а и постоянно преправян в опити по-точно да се пресъздаде заобикалящата ни действителност.

Ако продължим образния пример, можем да кажем, че подмяната на рамката е вероятно най-подходящата възможност да сменим и картината с нова, вероятно малко по-светла, ясна и весела като колорит. Това обаче не е никак лесна задача, и то по минимум две причини. Първата е свързана с риска при сътворяване на новата да рисуваме по памет и пред нас отново да изникне добре познатата стара картинка на самоидентифициране с определени порочни практики и безкрайни опити да се справим с тях чрез много стриктни, но трудни за спазване правила. Доказателства за последното могат да бъдат открити и в проекта на правилник, където в желанието си да решим проблемите като че посягаме към мерки, които са по-строги от директивите. Повече по тези въпроси може да прочетете във водещия материал в броя, посветен точно на проекта на ППЗОП.

Втората причина да ни е трудно да сменим картината на обществените поръчки в страната е това, че залисани над правната канава, изглежда сме забравили, че истинската промяна може да стане не толкова с нови бои, техника на рисуване или материали, а с трансформация на пресъздаваните обекти и начина, по който те се възприемат. Но затова явно е нужно повече време, както личи от винаги високата актуалност на обжалването на обществени поръчки. Затова в този брой поместваме материал по темата, който разглежда правилата в тази насока според новия ЗОП.

И докато на база на публичното обсъждане се нанасят последните щрихи на новия правилник, ние ви представяме поредна пъстра комбинация от интригуващи материали. Както винаги, основен критерий при избора им е желанието ни да бъдем полезни с практически съвети и статии, посветени не толкова на проблемите, а на възможностите. Такива са поместените в броя материали за перспективите пред централизираното възлагане, големите потенциали на борсовите сделки, а и разбира се решенията на казуси, винаги търсещи интелигентните решения за справяне с всяка ситуация от практиката.

Приятно и ползотворно четене!

 Екипът на Списание ЗОП+

FreedomInFrame


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

ВТОРИЯТ ЗОП

Аналитичен преглед на основните моменти в проекта на ППЗОП (материал с продължение), Ивайло Стоянов

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • Да поръчваш мъдро: За стоковите борси и възможностите, които предоставят те на публичните възложители, ЗОП+
  • Един за всички: Централизираното възлагане на обществени поръчки в България преди и след приемане на новия Закон за обществените поръчки, ЗОП+
  • Основни акценти в процеса на обжалване на решения, действия и бездействия на възложител, съгласно новия Закон за обществените поръчки, Цветелина Попова
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Материалите може да прочетете на страниците на списание ЗОП+. С него може да се сдобиете като станете абонати (повече за това тук) или поръчате отделни броеве на телефон 0878 610 705 или e-mail zopplus@gmail.com. Списанието може да бъде закупено и от електронния ни магазин!

Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си