Минали броеве

Брой 3, 2016 г.

Скъпи читатели,

Докато трескаво разучават новия Закон за обществените поръчки, опитвайки се да вникнат в логиката на европейските и националните законотворци, експертите в областта получиха нова възможност да се включат в създаването на правилата, които ни предстои да съблюдаваме в близко бъдеще. Това стана с публикуването за обществено обсъждане на проекта на правилник за прилагане на ЗОП. Така макар и в последния момент, най-вероятно ще успеем не само да се включим в сроковете за транспониране на директивите, но и да имаме готов правилник при влизане в сила на закона. Това със сигурност ще облекчи положението на споменатите експерти, а и на всички в системата, които в една или друга степен ще бъдат част от мащабния нормативен преход.

Като основен мотив на управляващите да се направи възможното за едновременното влизане сила на новите ЗОП и ППЗОП се сочи рамковия характер на закона. Така се очертава модел в основния акт да се дадат най-вече правилата, залегнали по директиви, а в правилника да се търси местната специфика.

С оповестяването на проекта на правилник картината на промяната при поръчките в България започна да придобива все по-ясни очертания. Къде метафорично, къде не, тя е комбинация между солидната, но никак не лека рамка от композитна Брюкселска сплав и пасторален роден пейзаж. Пейзаж, който именно заради травматичния ни опит до сега е бил доминиран предимно от мрачни, мътни и плътни краски, а и постоянно преправян в опити по-точно да се пресъздаде заобикалящата ни действителност.

Ако продължим образния пример, можем да кажем, че подмяната на рамката е вероятно най-подходящата възможност да сменим и картината с нова, вероятно малко по-светла, ясна и весела като колорит. Това обаче не е никак лесна задача, и то по минимум две причини. Първата е свързана с риска при сътворяване на новата да рисуваме по памет и пред нас отново да изникне добре познатата стара картинка на самоидентифициране с определени порочни практики и безкрайни опити да се справим с тях чрез много стриктни, но трудни за спазване правила. Доказателства за последното могат да бъдат открити и в проекта на правилник, където в желанието си да решим проблемите като че посягаме към мерки, които са по-строги от директивите. Повече по тези въпроси може да прочетете във водещия материал в броя, посветен точно на проекта на ППЗОП.

Втората причина да ни е трудно да сменим картината на обществените поръчки в страната е това, че залисани над правната канава, изглежда сме забравили, че истинската промяна може да стане не толкова с нови бои, техника на рисуване или материали, а с трансформация на пресъздаваните обекти и начина, по който те се възприемат. Но затова явно е нужно повече време, както личи от винаги високата актуалност на обжалването на обществени поръчки. Затова в този брой поместваме материал по темата, който разглежда правилата в тази насока според новия ЗОП.

И докато на база на публичното обсъждане се нанасят последните щрихи на новия правилник, ние ви представяме поредна пъстра комбинация от интригуващи материали. Както винаги, основен критерий при избора им е желанието ни да бъдем полезни с практически съвети и статии, посветени не толкова на проблемите, а на възможностите. Такива са поместените в броя материали за перспективите пред централизираното възлагане, големите потенциали на борсовите сделки, а и разбира се решенията на казуси, винаги търсещи интелигентните решения за справяне с всяка ситуация от практиката.

Приятно и ползотворно четене!

 Екипът на Списание ЗОП+

FreedomInFrame


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

ВТОРИЯТ ЗОП

Аналитичен преглед на основните моменти в проекта на ППЗОП (материал с продължение), Ивайло Стоянов

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • Да поръчваш мъдро: За стоковите борси и възможностите, които предоставят те на публичните възложители, ЗОП+
  • Един за всички: Централизираното възлагане на обществени поръчки в България преди и след приемане на новия Закон за обществените поръчки, ЗОП+
  • Основни акценти в процеса на обжалване на решения, действия и бездействия на възложител, съгласно новия Закон за обществените поръчки, Цветелина Попова
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Материалите може да прочетете на страниците на списание ЗОП+. С него може да се сдобиете като станете абонати (повече за това тук) или поръчате отделни броеве на телефон 0878 610 705 или e-mail zopplus@gmail.com. Списанието може да бъде закупено и от електронния ни магазин!

Покажи повече

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Провери също

Close
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си