Успешно и при висок интерес приключи първото по рода си практическо обучение за работа с платформата за електронно възлагане ЦАИС ЕОП, проведено на 18 и 19 април в София. Очакваме ви на следващите обучителни събития на Списание "ЗОП+"!
Актуално

До два месеца ще започне да работи електронната борса за лекарства

В рамките на два месеца ще бъде обявена първата обществена поръчка за лекарства чрез нова електронна платформа – т.нар. електронна борса. Очаква се разходите за лекарства на лечебните заведения да намалеят с до 20% благодарение на нея, обяви Тома Томов, член на Надзорния съвет на Националната здравноосигуриелна каса по време на семинар във Велинград.

Прогнозата на здравното ведомство е, че централизираните електронни търгове ще съкратят между 5 и 20% разходите за различните лекарства. Стойността на системата е от порядъка на 230 000 лв., като към момента в платформата са се включили 150 болници от страната. От тях 120 са били задължени да го направят, например държавните. Доставчиците, които искат да участват, също ще трябва да се регистрират. По време на търговете те няма да могат да виждат кой е възложителят на обществената поръчка за даден медикамент, но ще виждат достигнатата най-ниска цена.

“Моделът, по който работи системата, е следния: лечебните заведения, един път регистрирани в тази система, подават заявка за количества на годишна база, които те закупуват. Задават се същите количества, поне като начало. Системата обединява и окрупнява тези обеми и Министерството на здравеопазването осъществява обществената поръчка, като търгува от името и за сметка на лечебните заведени. Разчитаме цената да се повлияе от по-големите обеми и да бъде по-благоприятна”, обясни Томов. По думите му мярката касае администрацията на болниците, а не пряко пациентите.

“Здравното министерство ще обявява обществена поръчка веднъж годишно за даден медикамент. При постигане на три най-ниски цени за медикамент, лечебните заведения ще правят миниобществени поръчки между трите фирми, за да се достигне още по-ниска цена”, обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от БТА.

Източник: Дневник

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си