Актуално

Арх. Здравков: Нова служба ще организира обществените поръчки в София

Новият главен архитект ще акцентира върху създаването на дигитален архив на проекти и развитие на електронните услуги

 

Нова служба ще се появи в София, а целта ще бъде тя да организира обществените поръчки на столицата и да следи за качеството им и че всичко се случва по правилата. Идеята е на новия главен архитект на София Здравко Здравков. Това заяви той при официалното си представяне пред медиите.

Основни акценти

До два месеца трябва да е готова визията за реформа в Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ), която се занимава с разрешенията за строителство и цялостната визия на града. Това обеща новият главен архитект на столицата Здравко Здравков на първата си публична пресконференция, на която присъстваха и кметът Йорданка Фандъкова и досегашният изпълняващ длъжността след оттеглянето на Петър Диков – арх. Бойка Къдрева. Другото голямо обещание на Здравков е София да промени приоритетите си от автомобилен към обществен транспорт, а градските пространства постепенно да се освободят за пешеходци вместо за коли.

Преди три седмици Здравков беше избран за наследник на Петър Диков от 13-членно жури. Той победи единствения останал негов конкурент – директора на „Контрол по строителството“ в НАГ Влади Калинов, с 0.24 точки след няколкото кръга на състезанието, което продължи около два месеца.

Новият главен архитект обаче беше представен официално от кмета едва в понеделник заради сроковете за обжалване на конкурса. От всички 13 кандидати единствено арх. Николай Пърпов възрази заради недостатъчната публичност при обсъждането на концепциите на кандидатите. Йорданка Фандъкова обаче не е уважила тази жалба, а на събитието в понеделник изтъкна, че едва ли някой може да обвини общината в липса на публичност. „В медиите никой не говори за партийни кандидатури или за опит за някаква намеса в конкурса“, подчерта тя.

Обещанията на старта

Здравко Здравков обеща „бърза и качествена промяна“ в градоустройствената администрация на София, но каза и че не е „настроен за реваншизъм“ и няма да „обръща къщата с краката нагоре“, а вместо това ще се опита да изгради доверие в екипа.

Сред първите задачи, които той очерта, е стандартизирането на всички документи и процедури в районните администрации. През тях минават значителна част от строителните и градоустройствени решения в София, но за момента всяка от тях работи по собствени правила. Новият главен архитект планира и развитие на електронните услуги за граждани, както и изцяло дигитализиран архив на градоустройствената документация. Сред обещанията са и повече комуникация с гражданите и неправителствените организации, както и промяна в правилата за обществени обсъждания.

„Трябва да се промени моделът на придвижване от врата до врата с личен автомобил“, каза още Здравков при представянето на приоритетите си. Освен административната реформа той обеща и промяна в градоустройствените приоритети. В плановете му влизат „качествено нови велотрасета, не само нарисувани с боя на земята“, интегрирани спирки на градския транспорт, където се засичат различни типове превозни средства, както и доизграждане на буферни паркинги в периферията на града. Здравков обеща и решения за „преодоляване на градските бариери“ – например пешеходците и велосипедистите да могат спокойно да преминават от двете страни на Околовръстния път.

И визията за града

„Според мен ценността на нашия град е добре оформеният исторически център. Ние имаме всичко – от най-ранната археология, османска архитектура, социалистическа архитектура. Това са неща, които са даденост и които няма къде да видите. Ние не можем да впечатлим света и туриста с една свръхмодерна сграда. Тях вече ги има и са наредени като дизайнерски бутилки в Дубай. По никакъв начин няма да впечатлим туристите, които очакват да видят в София точно историческия център и наслагването на култури“, коментира Здравко Здравков на въпрос на „Капитал“ какъв град трябва да е София според него. По негово мнение центърът на града „не следва са се насища с бизнес функции“. „Мястото на [големите модерни проекти] e в периферията и с доказан транспортен анализ, защото една такава сграда генерира към себе си трафик от около 1000 – 2000 нови автомобила. Тези автомобили сутрин и вечер натоварват съответните кръстовища. Съвместно с екипа си ще подготвя изисквания към изграждането на такъв тип високи сгради“, каза още Здравков.

Пътят до тук

Арх. Здравко Здравков е роден в Плевен през 1972 г. Завършил е УАСГ през 1997 г. Има опит като главен архитект на Червен бряг и администратор в плевенското Направление „Архитектура и градоустройство“. В последствие се занимава с частна проектантска практика като собственик на бюрото „Квадра-04“. Сред проектите му са преустройството на стадион „Литекс“ в Ловеч и проектирането на завода на „Литекс моторс“. За него печели наградата „­Сграда на годината“ за 2011 г. в категорията „Производствени сгради“.

От концепцията му стана ясно, че Здравков предлага да се въведат стандартни образци за всички районни администрации, както и да се уеднакви длъжностната характеристика на всички районни архитекти. Четирите му основни идеи според документа са свързани със създаване на звено за градско и пространствено планиране, с осигуряване на координация между районните администрации, със създаване на нов уебсайт на НАГ и дигитализация на архива.

По време на публичното представяне на 13-те кандидати в края на февруари Здравков говори за вътрешни промени в Направление „Архитектура и градоустройство“ – звеното, което управлява главният архитект. Той предлага обединяване на отделите „Общи устройствени планове“ и „Подробни устройствени планове“, както и допълнителни функции на отдел „Благоустройствени функции“. Предлага и три нови отдела – „Анализ и развитие на транспорта“, „Жилищни територии“, „Недвижимо културно наследство“. „Най-важната част е звено за градско и пространствено планиране – пряко подчинено на главния архитект, привлечен състав от външни експерти – постоянен консултативен съвет“, каза тогава арх. Здравков.

Екипът на списание ЗОП+ пожелава успешна и ползотворна работа на новия главен архитект на Столична община!


Източници: Капитал, offnews.bg, stroimedia.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си