За осигуряване на необходимата помощ в усложнената ситуация, до края на април Горещата телефонна линия 0700 20680 ще работи в подкрепа на всички експерти по обществени поръчки! Защото сме по-силни заедно!  
Новини

Дончев: Електронните обществени поръчки ще опростят правилата за кандидатстване за евросредства

Следващата важна стъпка, която трябва да извървим за опростяване на правилата при разходване на европейски средства, е въвеждането на електронните обществени поръчки. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на конференция, посветена на предизвикателствата на кохезионната политика на ЕС в периода 2014-2020 г.

Опростяването на правилата е въпрос на достъпност, колкото по-сложни са правилата, толкова по-малко качествени са проектните предложения, по-малко са кандидатите в обществените поръчки, отбеляза Дончев. По думите му опростяването е и въпрос на изрядност на процедурите – колкото по-сложни са правилата, толкова по-трудно се следват. Като пример той даде стария Закон за обществените поръчки, многократно кърпен през годините, и в резултат загубил ясна логическа нишка и сложен за прилагане.

По думите на вицепремиера, опростяването е въпрос на цена – дали от 1 евро ще успеем да инвестираме 85 евроцента в асфалт, бетон или курсове по професионално обучение или ще инвестираме 65 евроцента, а останалите ще отидат за административни услуги не е маловажен въпрос. Той определи като илюзия идеята, че опростяването може да бъде еднократна инициатива или акт. Според Дончев, практиката показва, че вътрешна автентична патология на всяка администрация е да „обраства“ всяка норма с допълнителни изисквания, от които няма особена нужда. Тази патология, намира той, може да се контролира с периодично почистване на правилата и системата от излишните режими, и това трябва да става ежегодно.

„Любимо упражнение на администрациите е да прехвърлят на финалния ползвател техен ангажимент – да издирват документи, да правят справки, затова решихме с прости, но решителни стъпки да постигнем резултати и при обществените поръчки и при европейското финансиране – чрез закона за еврофондовете и новият ИСУН 2020“, заяви Дончев.

Вицепремиерът още веднъж благодари на народните представители за новия Закон за обществените поръчки, където е уреден правния сценарий за електронното кандидатстване. Той обясни, че предстои да бъде уреден въпросът за електронните обществени поръчки на ниво инфраструктура и работещо решение. Стана ясно, че в тази посока се работи и от Агенцията по обществени поръчки, като е осигурено необходимото финансиране и са постигнати високи нива на организация. Дончев изрази надежда, че скоро ще може да обяви извървавянето и на тази важна стъпка към по-доброто използване на средствата от фондовете на ЕС.

Изтoчник: Novini.bg

Тагове
Покажи повече

Свързани статии

error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си