Включете се в следващото ни обучение по електронно възлагане чрез платформата ЦАИС ЕОП, което ще се проведе на 26 и 27 септември в х-л "Централ", гр. София! Очакваме ви!
Минали броеве

Брой 5, 2016 г.

Скъпи читатели,

Въпреки че България за първи път успя да се справи в срок с транспонирането на европейски директиви по обществени поръчки, по една неприятна традиция страната ни отново стана обект на критики от Европейската комисия за случващото се в тази област на политиките. Острите бележки на Изпълнителния орган на ЕС бяха оповестени при представяне на препоръките на ЕК към икономическата политика на държавите членки за 2016 г.

В констатациите на Брюксел се откроиха познати до болка словосъчетания – липса на административен  капацитет, чести промени в уредбата, неефективни контролни механизми, постоянни съдебни жалби срещу търговете. Като посочиха, че подобни явления поставят под риск ефективното разходване на средствата от фондовете на ЕС, европейските експерти отправиха и поредна порция препоръки. Сред тях освен станалите вече дежурни насоки за засилване на капацитета на отговорните звена и Агенцията по обществени поръчки, впечатление прави съветът да се обърне специално внимание на електронните обществени поръчки, прогресът при които на този етап се определя като незадоволителен.

И макар за някои по-прями наблюдатели на случващото се в сектора точно тези коментари от страна на ЕК да звучаха като набързо приготвена за целите на конкретния документ разтворима супа със стандартни чиновнически съставки, случващото се носи и своите позитиви. Те са свързани с възможността да се погледнем през очите на външния наблюдател и още в началните месеци от новия програмен период при европейските фондове и действието на новия ЗОП, да предприемем съответните корективни мерки.

А индикации, че такива мерки вече са в ход определено не липсваха. В серия от публични изяви, ключови фигури от изпълнителната власт открито коментираха всички детайли около предстоящите процедури по новите оперативни програми и свързаните с тях обществени поръчки. В тези свои изказвания те също не скриха слабостите на системата, в това число бюрократщината и прекомерните административни режими и изисквания. Предизвикателства, по отношение на които бяха заявени ясни намерения за промяна в посока опростяване на правилата на всички нива.

Като основен инструмент за опростяване на правилата при разходване на европейски средства бе посочено не нещо друго, а развитието на коментираните от ЕК електронни обществени поръчки. И докато досега в продължение на години за тях повече слушахме похвални слова и в много по-малка степен ставахме свидетели на реализирани конкретни стъпки, по всичко личи че и това е на път да се промени.

Посочените положителни перспективи съвсем не се основават само на новите нормативни предпоставки, дошли в следствие на въведените директиви и предвиденото в тях задължително дигитализиране на процесите по възлагане. Сериозна индикация в тази посока стана и оповестената информация от най-високо ниво, че вече е осигурено необходимото финансиране и е създадена добра организация, така че съвсем скоро да се уреди въпроса с необходимите за електронните обществени поръчки инфраструктура и работещо софтуерно решение.

И докато всички в системата са в очакване на новините за същинския старт на електронните поръчки, ние от списание ЗОП+ ще продължим усилията си да направим възможно по-ефективно навлизането на новите правила. На тази цел и желанието да сме максимално близко до нуждите на хората от практиката са посветени всички материали в броя. Основна роля в това отношение има водещата статия, която прави съпоставка между  откритата процедура и публичното състезание. В тази посока са решени и практическото изложение относно подготовката на образци и изготвянето на оферти по новите правила, насоките за прилагане на ЗОП от оценителните комисии при наличие на изключително благоприятно предложение, а и традиционните отговори на въпроси от практиката.

Така че нека да не губим и минута и да си пожелаем полезни и ползотворни минути с новия брой на списанието. Успешно възлагане!

 Екипът на Списание ЗОП+


А ето и какво може да намерите на страниците на броя:

ТЕМА НА БРОЯ

ЛИЦЕ В ЛИЦЕ

Прилики и разлики при провеждане на открита процедура и публично състезание съгласно новите правила за възлагане на обществени поръчки, Антоанета Първанова

ДРУГИ АКЦЕНТИ

  • Обещания в опаковка: Подготовка на образци и изготвяне на оферта по новите правила, Ивайло Стоянов
  • Търгове с иновативна методика спасяват годината при изграждането на пътища с европейски средства, ЗОП+
  • Добре, по-добре, твърде добре: Как комисиите на възложителя да прилагат Закона за обществените поръчки при наличие на изключително благоприятно предложение, Цветелина Попова
  • Отговори на въпроси от практиката по възлагане на обществени поръчки

Материалите може да прочетете на страниците на списание ЗОП+. С него може да се сдобиете като станете абонати (повече за това тук) или поръчате отделни броеве на телефон 0878 610 705 или e-mail zopplus@gmail.com. Списанието може да бъде закупено и от електронния ни магазин!

Покажи повече

Свързани статии

Провери също

Close
error: Content is protected !!
Close

Adblock ЗАСЕЧЕН

Моля, помислете дали да ни подкрепите, като деактивирате блокера на рекламите си